Korona virus u Brčkom: Povećan broj zaraženih, nove mjere Kriznog štaba

  Autor fotografije: Otisak.ba
  Autor teksta: Adis Mujdanović
  Autor fotografije: Otisak.ba

  U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine se bilježi rast broja zaraženih osoba korona virusom, a Krizni štab donosi nove mjere.

  Štab je objavio da je danas u ovoj lokalnoj zajednici registrovano 10 novih slučajeva zaraze virusom korona, te da se radi o pet ženskih (godišta: 1962, 1950, 1967, 1974 i 1963) i pet muških osoba (godišta: 1968, 2004, 1947, 1958, 1960).

  Prema posljednjim dostupnim podacima, trenutno je aktivno zaraženih 66, dok je 421 osoba pod zdravstvenim nadzorom.

  Dosad je ukupno od 5.072 lica uzet uzorak za testiranje, od čega je 385 bilo pozitivnih, a 4.672 negativna, dok se za njih 15 čekaju rezultati testiranja. Zabilježen je 21 smrtni ishod.

  U Zdravstvenom centru Brčko smješteno je trenutno sedam pacijenata, od kojih su pet srednje životne dobi, a dva starija. Pet je sa srednje teškom, a po jedan sa teškom i lakšom kliničkom slikom.

  Nove mjere Kriznog štaba

  Štab je donio naredbu kojom se svim ugostiteljskim objektima na području BDBiH u narednih 15 dana ograničava obavljanje djelatnosti do 23 sata, a petkom, subotom i nedjeljom do ponoći, uz obavezu poštivanja svih važećih preporuka i mjera za zaštitu od širenja korona virusa.

  Ugostiteljskim objektima se omogućava 30 minuta tolerancije kao određeni period u kojem bi gosti bili dužni napustiti objekat nakon isteka propisanog radnog vremena.

  • Štab je također, nakon razmatranja stanja u školama i uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju, usvojio naredbu da protokol za početak nastave u vezi s COVID-19 sa svim pripisanim mjerama i narednih 15 dana ostaje na snazi – navedeno je u saopštenju.

  Usvojena je naredba da se stupi u nabavku zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, na zahtjev Stručne službe Skupštine, za potrebe Lokalne izborne komisije za neometano provođenje Lokalnih izbora u skladu s epidemiološkim mjerama.

  Štab za zaštitu i spašavanje donio je i naredbu kojom se propisuje obavezno nošenje maski na autobuskim stajalištima gdje se okuplja veliki broj ljudi, kao i naredbu da se Inspektoratu omogući inspekcijska kontrola gradskog, prigradskog, međuentitetskog i javnog međunarodnog saobraćaja.

  Ukazao je na obavezu poštivanja naredbi o nošenju maski u zatvorenom prostoru i najavio da će stupanjem na snagu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti BDBiH sankcije za kršenje naredbi, odnosno odredbi zakona biti znatno rigoroznije.