Koordinacioni tim Vlade RS za praćenje stanja usljed obilnih kišnih padavina: Stabilizacija situacije

  - Prema informacijama Ministarstva zdravlja RS epidemiološka situacija je mirna

  Foto: AA

  Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade Republike Srpske rekao je nakon sjednice koordinacionog tima Vlade RS za praćenje stanja usljed obilnih kišnih padavina da se situacija stabilizovala i da će se u sljedećem periodu pratiti stanje u Prijedoru, Novom Gradu u Kostajnici, javlja Anadolu Agency (AA)

  “Ljudi na ovom području i dalje trebaju biti oprezni, pratiti situaciju i sarađivati s institucijama”, kazao je Kasipović.

  Prema njegovim riječima ukinuto je vanredno stanje u Čelincu i Tesliću, a prema informacijama ministarstva zdravlja epidemiološka situacija je mirna i nema zabrinjavajućih pojava. Jedan od sljedećih koraka biće formiranje komisija u lokalnim zajednicama koje će evidentirati štete

  “Pratimo vodotok Save i pripremamo odgovor na eventualne izazove koji su pred nama”, kazao je Kasipović.

  Iz Hidrometeorološkog zavoda RS rekli su da se u sljedećem periodu ne očekuju veće padavine
  Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite rekao je da prate stanje i na zahtjev načelnika lokalnih zajednica spremni su da pruže svaku vrstu pomoći. Istakao je da se očekuju problemi sa podzemnim vodama koje su vezane sa vodostajem Save u Gradišci i Srpcu.

  Zahvaljujući poboljšanju prilika na terenu, sutra će početi nastava u velikom broju škola koje danas nisu radile. Prema informacijama koje su obrazovne ustanove dostavile Ministarstvu prosvjete i kulture RS, nastava je obustavljena u školama u Prijedoru, Novom Gradu i Kostajnici.

  U Jezeru je u OŠ “Vuk Karadžić” obustavljena nastava zbog izlijevanja rijeka na putne pravce. Nastava je obustavljena i u OŠ “Josif Pančić” Kozica kod Oštre Luke zbog nemogućnosti dolaska nastavnog osoblja na posao.

  Kad je riječ o predškolskim ustanovama, sutra neće raditi JU Dječiji vrtić “Pčelica Maja” Novi Grad i Javna predškolska ustanova “Kestenko” Kostajnica.

  Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke imenovao je danas komisije za procjenu štete prouzrokovane padavinama od 12. do 14. maja koje će od sutra početi sa radom na terenu. Jedna komisija formirana je za procjenu stambenih, pomoćnim i drugim objektima, a druga na poljoprivrednim parcelama.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety four − = 93