More

  Kontinuirano se nadzire epidemiološka situacija vezana uz hripavac

  - Advertisement -

  Epidemiološka situacija vezana uz hripavac (pertusis, veliki kašalj) kontinuirano se nadzire i procjenjuje na kantonalnim nivoima i u cijeloj Federaciji BiH, kazala je za Fenu Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZ FBiH).

  Prema Izvještaju Zavoda o kretanju zaraznih bolesti, na području Federacije BiH u oktobru su zabilježena dva slučaja hripavca, jedan na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i jedan na području Livanjskog. Tokom ove godine ukupno je sedmero oboljelih od hripavca na području FBiH, navodi se u spomenutom izvještaju. Najviše slučajeva spomenute bolesti prijavljeno 2017., njih 116.

  U Zavodu za javno zdravstvo FBiH još uvijek ne raspolažu podacima o broju oboljelih u novembru.

  Kako je navela Nedić, pertusis je cijepno preventabilna bolest te je apelirala na roditelje i zdravstveno osoblje da učine dodatne napore i pristupe cijepljenju djece u skladu s Kalendarom imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  Smanjenje obolijevanja

  – Cijepljenje je najbolja mjera kojom se utiče na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti. Zarazne bolesti protiv kojih se cijepe djeca su: tuberkuloza, hepatitis B, difterija, pertusis, tetanus, poliomijelitis, bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbili, rubeola i parotitis. Odgađanjem ili odbijanjem cijepljenja djeca se izlažu riziku obolijevanja od ovih bolesti koje mogu izazvati teške posljedice – istaknula je Nedić.

  Pojasnila je kako se cijepljenje protiv hripavca u Federaciji BiH provodi kombiniranim petovalentnim i četverovalentnim cjepivom prema Kalendaru imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  – Na nivou Federacije BiH u 2022. godini zabilježen je niži obuhvat cjepivom protiv hripavca, odnosno petovalentnim cjepivom u odnosu na ciljne vrijednosti. Cijepni obuhvat u primarnom cijepljenju s tri doze cjepiva protiv difterije, tetanusa, pertusisa, polimijelitisa i Hib-a iznosio je 68,9 posto – navela je Nedić.

  Obuhvat docjepljivanja petovalentnim cjepivom, kako navodi Nedić, u drugoj godini života je iznosio 44 posto.

  – Za djecu koja se cijepe po starom programu imunizacije, prvo docjepljivanje protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa provodi se u petoj godini života četverovalentnim cjepivom, a cijepni obuhvat je iznosio 38,7 posto – istaknula je Nedić.

  Po njenim riječima, cilj je zaštiti djecu i osobe s visokim rizikom od obolijevanja i od teških oblika bolesti.

  – Rizik obolijevanja i komplikacija je najveći u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi kod necijepljene djece. Pored redovnog cijepljenja u skladu s Kalendarom imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, važno je i prakticiranje dobre opće i respiratorne higijene kako bi se spriječilo širenje bolesti – istakla je Nedić.

  30 posto pozitivnih

  U slučaju oboljenja ili sumnje na bolest, što prije treba obavijestiti liječnika kako bi se na vrijeme otkrio uzrok, započela terapija oboljelih i profilaksa kontakata te se bolesnici izolirali. Oboljelog je potrebno privremeno udaljiti iz ustanove (vrtić, škola) i izbjegavati kontakt sa malom djecom, dojenčadi (posebno necijepljenom) i trudnicama u zadnjem mjesecu trudnoće, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

  Inače, hripavac je akutna, visoko zarazna infekcija dišnog sistema, a karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim udahom. Najčešće pogađa dojenčad i malu djecu. Zbog postupnosti razvoja simptoma, sličnim prehladi, najčešće se ne posumnja na hripavac u vrijeme kad je osoba najzaraznija te se bolest neometano širi. U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru u oktobru je od hripavca preminula dvomjesečna beba, koja je imala i druge bolesti. Značajnije širenje hripavca nije zabilježeno u BiH. Veće prisustvo bolesti zabilježeno je u zadnje vrijeme u susjednoj Hrvatskoj u kojoj se dnevno testira i do 500 osoba, od čega ih je u prosjeku 30 posto pozitivno.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixty seven = 77