More

  Konstituiran novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća: Esad Džudžo novi predsjednik

  spot_imgspot_img

  Novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) konstituisan je u Novom Pazaru održavanjem konstitutivne sjednice i potvrđivanjem mandata izabranim vijećnicima sa tri liste, koje su učestvovale na izborima za nacionalne savjete koji su održani 4. novembra, javlja Anadolu Agency (AA).

  Glasovima dvadeset i dva vjećnika sa listi “Samoopredjeljenje – dr Sulejman Ugljanin” i “Vakat je – prof. dr Sait Kačapor”, kandidat  za vijećnika sa liste Sulejmana Ugljanina, sociolog Esad Džudžo izabran je na prvoj redovnoj sjednici Vijeća za novog predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

  “Bošnjačko nacionalno vijeće će u novom sazivu nastaviti rad na unapređivanju kolektivnih i nacionalnih prava. Trudićemo se da već na prvoj sednici imamo program koji sam ja nazvao četiri plus jedan. Da nastavimo borbu da se Bošnjaci vrate u Ustav Srbije, da se u ustavnoj reformi reguliše I odredi status regije Sandžak”, rekao je Džudžo.

  Džudžo je nakon izbora zahvalio dosadašnjem predsedniku BNV-a Sulejmanu Ugljaninu koji ga je i predložio za novog predsjednika najvećeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

  Podsjetimo, on je već rukovodio Bošnjačkim nacionalnim vijećem u tehničkom mandatu u periodu od 2010. do 2014. godine.

  Konstitutivnom sjednicom predsjedavao je najstariji vijećnik Sait Kačapor, nosilac liste “Vakat je”.

  U novom sazivu BNV, lista “Samoopredjeljenje – dr Sulejman Ugljanin” imaće 14 vijećnika, lista “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić” 13, dok  lista “Vakat je – prof. dr Sait Kačapor” ima osam mandata.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × three =

  Čitano

  Povezani članci