More

  Konjički klub Brčko: Mjesto za ljude s pozitivnom energijom (FOTO)

  spot_imgspot_img

  Poslije žutog mostića, u mirnom dijelu naselja Rijeke u Brčkom, dočekuje nas filmski prizor. Široki ograđeni torovi i razigrani konji u njima. Stigli smo do Konjičkog kluba Brčko gdje ćemo za Otisak razgovarati s njegovim članovima, velikim i malim.

  Pažnju, prije svih, privlači pastuh Roki, koji  užurbano trčkara gore-dolje, dižući prašinu. Postaje sve nemirniji. Klubu sada spontano, sporednim puteljkom, prilazi doktor veterine Rijad Beganović, jašući konja. Saznajemo da je ženka u pitanju. Pa stoga nije ni čudo što se u Rokiju pobudila tolika pažnja.

  Uskoro stiže i jedan od osnivača Kluba i trener, Ismail Čehić, magistar islamskih nauka. Čuje se i smijeh djece dok se igraju s napuštenim psima koji su tu pronašli utočište našli. Među djecom je i Čehićeva kći Merjem (8). Saznajemo da ona dva puta sedmično trenira jahanje uz pomoć svoga oca. Otkriva nam da su joj omiljeni konji luckasti Roki i Feniks, prinova u Klubu.

  „Volim konje. Ovdje imam drugarice, pa se družim. Meni je to lijepo. Nikako me nije strah“, govori Merjem.

  Foto: Merjem Čehić i Rijad Beganović/Otisak

  Ismail Čehić ističe da je za njega bavljenje konjarstvom „simbioza“ njegovih dviju ljubavi; a to su sport i ljubav prema životinjama.

  „Ovaj konjički klub je osnovan s ciljem bavljenja rekreativnim, sportskim i terapijskim jahanjem. Dakle, primarno se bavimo sportskim jahanjem“, kaže.

  Konjički klub Brčko, pojašnjava nam Čehić,  član je Saveza konjičkih organizacija na nivou FBiH te je stekao pravo da se takmiči u daljinskom jahanju, a trenutno razvija kapacitete i za dresurno jahanje.

  „To je posebna disciplina koja se odnosi na umijeće vladanja konjem“, dodaje Čehić, naglašavajući da im je primarni cilj educiranje u sportu, kako bi stekli potrebne licence za treniranje.

  „Mi želimo to uozbiljiti, da radimo na jednom visokom nivou“, poručuje.

  Foto: Ismail Čehić (priprema Rokija)/Otisak

  Klub je osnovan 2019. godine i na samom početku rada susreo se s velikim izazovom, pandemijom korona virusa. Tek od 2021. godine radi se u punom kapacitetu i s mnogobrojnim planovima za aktivnosti kao što su: dnevni boravak za malu djecu i konjički kamp. U augustu 2021. godine Klub je bio i domaćin Kupa FBiH u daljinskom jahanju  – saznajemo od Čehića.

  Osim što je Konjički klub Brčko dodatak rekreativnoj i turističkoj ponudi Distrikta, Čehić objašnjava da jahanje ima i terapijsku svrhu, ali da zasada mogu pomoći samo u „lakšim slučajevima“, kao što je oslobađanje od stresa, ali da bi voljeli u budućnosti uključiti i stručnjake za hipoterapiju.

  „Za hipoterapiju je potrebno i stručno lice, koje ujedno mora biti i terapeut i imati licencu za trenera jahanja“, dodaje.

  U razgovor uključujemo mlađeg rekreativnog jahača, Hamzu Ademovića (11), koji nam govori da je konje „s vremenom zavolio“.

  „Prvi put kad sam došao bilo me baš strah“, priznaje Hamza i dodaje da bi volio da se takmiči u jahanju.

  Foto: Hamzda Ademović/Otisak

  O načinu pristupanja konjima više nam govori veterinar Rijad Beganović. Ističe da su konji u Klubu arapske pasmine i da su samim time „temperamentnije prirode“. Smatra da nema potrebe za strahom kod susreta s konjima.

  „Samo treba da budemo pažljivi, nikada iznenada, da konj čuje glas, da ne dođeš sa zadnjeg kraja“, napominje Beganović.

  „Ljudi kažu da je pas najbolji čovjekov prijatelj, ali po meni ne postoji druga vrsta koja je više živjela u simbiozi s čovjekom nego kao konj.“

  Studentica Anastasija Babić (20) kaže da je slučajno saznala za Klub i da se pridružila, prije svega, zbog ljubavi prema životinjama. Sada trenira jahanje dva puta sedmično.

  „Oni mi izvuku mi negativnu energiju“, objašnjava Babić.

  Foto: Anastasija Babić/Otisak

  Sa Čehićem nastavljamo priču o Klubu. Saznajemo da se bave i uzgojem arapskog konja s težnjom da imaju čistokrvnu pasminu. Kaže da troškovi brige o konjima ovise o svrsi zbog koje se uzgaja konj; tako su cifre mnogo veće kod takmičarskih konja koji koriste kvalitetne dodatke u prehrani.

  On još jednom podsjeća da je prva aktivnost Kluba škola jahanja za koju se uplaćuje članarina, a da je  moguće doći i na rekreativno jahanje. Posebno izdvaja aktivnost jahanja za djecu od četiri do deset godina

  „Mi smo u potpunosti otvoreni prema građanima. Primarni cilj nam je da okupljamo ljude sa pozitivnom energijom“, poručuje Čehić.

  Klub napuštamo gledajući Anastasiju kako se nadmeće s Rokijevim autoritetom. Njegova tvrdoglavost nije jača od ljubavi prema čovjeku, pa popušta na kraju, slijedeći putanju koju mu ona određuje.

  Foto: Anastasija Babić i Roki/Otisak

  Svi s Brčaci i Brčanke s pozitivnom energijom mogu se javiti Klubu putem njihove Facebook stranice: https://www.facebook.com/alhamsabrcko ili na Instagramu: https://www.instagram.com/konjickiklubbrcko/

  Autorica: Emina Osmić-Hajdarević

  Čitano

  Povezani članci