More

  Konferencija u Sarajevu: Oko 23 posto mališana u BiH ima neki vid atipičnog razvoja

  Konferencija je okupila 70 pedijatara, pedagoga, odgajatelja i drugih stručnjaka u oblasti ranog rasta i razvoja.

  - Advertisement -

  Nevladina organizacija EDUS (Edukacija za sve) u saradnji sa UNICEF-om i USAID-om organizovala je dvodnevnu edukativnu konferenciju stručnog kadra “Postignuća i perspektive u oblasti unapređenja ranog rasta i razvoja djece: rana detekcija i rana intervencija” gdje je, između ostalog, poručeno da oko 23 posto mališana u Bosni i Hercegovini ima neki vid atipičnog razvoja, javlja Anadolu Agency (AA).

  Konferencija je okupila 70 pedijatara, pedagoga, odgajatelja i drugih stručnjaka u oblasti ranog rasta i razvoja.

  Danas, drugog dana konferencije, održana je edukacija za stručnjake koji će učestvovati u terenskom istraživanju u okviru studije “Naučna validacija razvojnih bihevioralnih skala II” koju provode u okviru projekta “Unapređenje statusa djece s poteškoćama u BiH” uz finansijsku podršku USAID-a programa podrške marginaliziranim grupama.

  Radi se o naučnoj studiji koja će obuhvatiti preko 1.400 djece do šest godina i njihovih roditelja u svrhu naučne validacije ovog instrumenta. Također, radi se o prvom naučnom instrumentu razvijenom na području Balkana namijenjenom praćenju ranog rasta i razvoja djece, te detekcije odstupanja u razvoju.

  Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica nevladine organizacije EDUS (Edukacija za sve), podsjetila je da je drugi dan konferencije posvećen edukaciji za stručnjake koji će učestvovati u terenskom istraživanju.

  “Na nivou BiH ćemo da uradimo jedno od najvećih naučnih istraživanja što se tiče djece, razvoja djece, djece sa poteškoćama u razvoju. Što se tiče sistemskog rješenja na tome aktivno radimo već četiri godine”, pojasnila je Pištoljević.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAnadolija

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twelve ÷ = two