More

  Konaković presjekao: “Ne pristajemo na ucjene koalicionih partnera….”

  - Advertisement -

  Na sjednici Predsjedništva Naroda i Pravde, održanoj u četvrtak u Tešnju,  usvojeno je sedam zaključaka u kojima se, između ostalog, pozdravljaju iskoraci na evropskom putu BiH, ali se i jasno poručuje kako Narod i Pravda ne pristaje na bilo kakve ucjene, niti će podržati bilo kakva rješenja koja idu na štetu države.

  Na 12. sjednici Predsjedništva Naroda i Pravde, najvišeg izvršnog organa stranke, usvojenim zaključcima se fokus stavlja na euroatlantski put Bosne i Hercegovine, uz jasnu poruku da opredjeljenje Naroda i Pravde jeste i ostaje država Bosna i Hercegovina, posvećenost koalicionom dogovoru, ali i odbijanje da se pristane na bilo kakve ucjene, saopćeno je iz Pres-službe Naroda i Pravde.

  Usvojeni zaključci Predsjedništva Naroda i Pravde:

  1.   Narod i Pravda izražava zadovoljstvo usvojenim setom zakona iz 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije za pristupanje Evropskoj uniji, koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, smatrajući to iskorakom na evropskom putu BiH, nakon dugogodišnjeg zastoja. Također, ukazujemo na neophodnost ubrzavanja procesa usvajanja preostalih zakona, s ciljem ispunjavanja uvjeta za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom i dostupnosti predpristupne finansijske podrške za BiH i pristupa jedinstvenom tržištu EU.

  2.    Očekujemo da predmetni pomak na evropskom putu, napravljen u kompleksnoj političkoj situaciji u BiH, prepoznaju evropski zvaničnici i da na njega pozitivno odgovore novim konkretnim prilikama za BiH. Smatramo da je pozitivan odgovor Evropske unije i stavljanjem izvjesnosti za početak pregovora za pristupanje od iznimnog značaja u aktuelnom trenutku, posebno u kontekstu jačanja povjerenja građana u evropski put BiH.

  3.    Istovremeno, Narod i Pravda ne pristaje ni na kakve ucjene koje dolaze od pojedinih koalicionih partnera, prvenstveno od strane SNSD-a, niti na usvajanje zakonskih rješenja koja idu na štetu države BiH, a koja se, između ostalog, odnose na pitanje državne imovine BiH i rješavanje pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

  4.    Još jednom potvrđujemo čvrsto opredjeljenje za euroatlanski put Bosne i Hercegovine, privrženost koaliciji Trojka i korektan i odgovoran odnos prema koalicijskim dogovorima.

  5.    Pozdravljamo vidne rezultate i podržavamo nastavak aktivnosti predstavnika Naroda i Pravde na unapređenju procesa i napredak BiH u oblasti vanjskih poslova i boljem međunarodnom pozicioniranju. Naglašavamo izniman značaj prisustva predstavnika BiH za međunarodnim stolovima odlučivanja u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji i aktivne uloge u značajnim političkim procesima.

  6.    Podržavamo pozitivne korake na nivou Federacije BiH i nižim nivoima vlasti, gdje Narod i Pravda učestvuje u izvršnoj vlasti. Posebno pozdravljamo usvajanje seta energetskih zakona na nivou FBiH, kao i najavljeno skoro smanjivanje doprinosa na plate, rasterećenje privrednog sektora i značajno povećanje minimalne plate u FBiH.

  7.    Narod i Pravda iskazuje zadovoljstvo otvaranjem svog novog općinskog povjereništva u Čapljini, i naglašava opredjeljenje za daljim širenjem organizacije u Hercegovini, kao i na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty ÷ 5 =