More

  Konaković: Ne vidim razlog da Viši sud bude u Banjoj Luci, ne volim pričati o konfliktu

  - Advertisement -

  Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković se obratio nakon završetka sjednice Vijeća Ministara na kojoj je povučen Zakon o sudovima.

  Konaković je na početku podsjetio da je sa partnerima iz RS-a potpisan dokument u kojem je zakon o sudovima bio dogovoren te da neki novi stav iz RS-a “nije ništa na što nismo navikli”.

  Nakon povlačenja Zakona o sudovima Konaković je kazao kako su, između ostalog, zahvaljujući pisanju novinara, uviđeni neki nedostaci u prvom prijedlogu zakona koji predviđa formiranje Višeg suda.

  “Imamo i mi svoje primjedbe, pitanje nadležnosti suda, sjedište suda. Složili smo se da bude u bh. entitetu Republika Srpska, ali ne vidimo zašto mora biti u Banjoj Luci, isključivo iz praktičnih razloga. Zašto bi pritvorenici morali biti prebacivani iz Istočnog Sarajeva u Banja Luku”, kazao je Konaković.

  Ministar vanjskih poslova je izrazio nadu da će partneri iz RS-a uvidjeti kakva se prilika pruža u oktobru, kada EU prezentuje paket upućen ka Zapadnom Balkanu.

  “Nama je jako važna priča o nadležnosti, da se ne spusti ispod nivoa na kojem je trenutno”, dodao je Konaković.

  Konaković je na komentarisao i sinoćnju izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je kazao kako OHR i strane sudije moraju ostati jer postoji opasnost od raspada Bosne i Hercegovine.

  “Ne volim pričati o konfliktu. Priče o konfliktu derogiraju sve ono što radimo. Mi pričamo o BiH kao zemlji šansi, zemlji prilika”, kazao je Konaković i dodao da svi dobro znaju šta se u BiH dešava kada se predlažu radikalna rješenja”, kazao je Konaković.

  Na kraju je komentirao i potvrđivanje optužnice protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska kazavši kako je to je isključivo pravni proces.

  “Pozdravljam pravni proces koji treba da osjeti Dodik i ja i svi zvaničnici koji se suprostavljaju sistemu BiH. Svi mi trebamo da budemo podložni poštovanju Ustava i zemlje BiH”, kazao je Konaković.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  84 + = ninety two