More

  Konačno veće kazne za one koji parkiraju na mjesto za osobe sa invaliditetom

  - Advertisement -

  Ionako težak život osoba sa invaliditetom, inflacija je dodatno otežala. Oslobađanje od plaćanja dažbina prilikom uvoza automobila u vrijednosti od 30.000 KM, ne pomaže mnogo, jer se za pomenuti novac teško može pronaći adekvatno vozilo. No, i kada ga kupe, rijetko ga imaju gdje parkirati. Nesavjesnim vozačima koji parkiraju automobile na mjesta označena za osobe sa invaliditetom, MUP KS dnevno izda sedam prekršajnih naloga.

  Iako su nadležni osobama sa invaliditetom izašli u susret i obezbijedili poreske olakšice pri uvozu automobila, usljed silnih poskupljenja, te olakšice izgubile su svoj smisao, kaže Elvis Sudar. Bezbjedno i dodatno opremljeno auto za taj novac gotovo je nemoguće kupiti.

  “Do 30.000 KM je poreska olakšica, vrijednost automobila je 45-50.000 KM, sa automatskim mjenjačem, većom zapreminom gepeka i sigurnosnom dodatnom opremom, onda mi plaćamo kompletan iznos PDV-a”, pojasnio nam je Sudar.

  Iz tih razloga, prihvaćena je inicijativa koja se tiče povećanja pomenutog iznosa, a koju sada treba da revidiraju Vijeće ministara BiH i UIO. Iako je u prošlosti bilo i zloupotrebe olakšica, nije pravedno istu ukinuti svima, saglasni su mnogi.

  “Mi smo govorili i o zloupotrebama korištenja povlastica, kao komisija tražili od UIO jednu informaciju na tu temu, ali to što lica sa invaliditetom imaju pravo je potpuno odvojena priča od toga da to pravo neko zloupotrebljava”, naglasio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović (SDP).

  Od prava, osobe sa invaliditetom daleko više imaju problema sa kojima se svakodnevno susreću. Jedan od najčešćih je parkiranje na mjestu predviđenom za njihova vozila, čime im se dodatno otežava život.

  “Ništa osobama sa invaliditetom ne bi smetalo da se parkiraju na obično parking mjesto, nije problem ni u plaćanju, ni u čemu, nego je stvar u tome da se ostavi mogućnost prilaska. Ako osoba sa invaliditetom u kolicima ostavi auto i poslije toga neko priđe i parkira uz njen auto, kako će ona ući u auto. Nemoguće je”, pojasnio je Zoran Vujin iz Udruženja žrtava saobraćajnih nesreća ‘Step’ iz Banjaluke.

  Almir Šahmanija smatra da je potrebno više parking mjesta za ovu namjenu, veća kontrola prilikom izdavanja parking kartica za osobe sa invaliditetom, kako bi se smanjila zloupotreba, kao i strožije sankcije za nepropisno parkiranje. Jer, dok je u Banjaluci kazna 500 KM, u Kantonu Sarajevo daleko manja.

  “Sadašnja je kazna 40KM, ako je platite u roku od 8 dana to je 20KM. Danas, ako parkirate na parking mjesto u užoj jezgri grada, gdje je parking 2-3 KM, ako ostavite auto par sati, platićete više parkinga nego što biste platili kaznu, ako vas slučajno policija kazni na takvom mjestu”, dodao je.

  A nije da policija ne radi svoj posao. Za prvih 5 mjeseci ove godine, uručena su 1103 prekršajna naloga. Najviše u Hadžićima 353, i Općini Novi Grad 239.

  ‘Samo na minut da završim nešto’ najčešći je izgovor bahatih vozača kada zauzmu parking mjesto predviđeno za osobe sa invaliditetom. Ali uskoro, taj minut koštaće 200 KM i jedan kazneni bod.

  Možda će se ‘udaranjem po džepu, konačno umanjiti nesavjesnost pojedinih vozača.

  N1//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty nine + = ninety one