More

  Konačno i pravomoćno: Ubicama malog Smaje maksimalne moguće kazne

  Vrhovni sud FBiH donio je konačnu presudu, kojom su optuženi Salih Arnautović, te Ena Lipa i Munira Lipa osuđeni na ukupno 94 i po godina zatvora za zlostavljanje i ubistvo troipogodišnjeg Smaje Ćesira.

  Ovu informaciju za Faktor.ba potvrdila je braniteljica optuženog Arnautovića Indira Karahodžić.

  Podsjećamo, Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu od 22. juna 2015. godine kojom su Ena i Salih proglašeni krivim za monstruozno ubistvo Smaje Ćesira, kada im je izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina.

  Istovremeno, Vrhovni sud je, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinuo dio presude Kantonalnog suda koji se odnosi na druga krivična djela, tačnije za nasilje u porodici, zlostavljanje maloljetnika i nanošenje povreda, za koja su optuženi Salih Arnautović, Ena Lipa, Emir Lipa (u međuvremenu preminuo) i Munira Lipa bili oglašeni krivim, te je predmet u tom dijelu vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

  Nakon žalbe optuženih na presudu Kantonalog suda u Sarajevu iz 2017. godine, Vrhovni sud FBiH je odlučio i preinačio djela Saliha Arnautovića, Ene Lipe i Munire Lipe. Na taj način se preinačila i odluka o krivičnim sankcijama tako da su Ena i Salih za zlostavljanje troipogodišnjeg dječaka dobili jedinstvene kazne od po pet godina zatvora, a Munira Lipa još dvije godine zatvora.

  Ena i Salih, koji se već nalaze na izdržavanju kazne za ubistvo, tako su konačno i pravomoćno osuđeni na jedinstvene kazne od po 45 godina zatvora, a što su maksimalne moguće zakonske kazne u našoj zemlji. Nana Munira dobila je četiri i po godine zatvora. U odnosu na djeda Emira Lipu postupak je obustavljen zbog smrti optuženog.

  Tragična sudbina dječaka kojeg su tog 25. februara 2014. u hadžićkom naselju Garovci života lišili oni koji su mu trebali biti najbliži, duboko je potresla svakog ko je za nju čuo.

  Ovaj stravični zločin otkriven je nakon što je dječakov djed u hadžićki Dom zdravlja donio dječaka, a ljekari su odmah posumnjali na nasilnu smrt. Policija je tada zbog sumnje da su ubili Smaju privela sve odrasle članove njegove porodice. Sumnju je potvrdio nalaz obdukcije, kojom je utvrđeno da je dječak preminuo od teških povreda glave, ali su otkriveni i zastrašujući tragovi fizičke torture, kojoj je mališan bio izložen u mjesecima koji su prethodili ubistvu.

  Tokom istrage i mučnog sudskog procesa koji se odvijao u sarajevskom Kantonalnom sudu, u javnost su dospjeli užasavajući detalji nezapamćenog zločina.

  Muke malog Smaje počele su nakon što je njegova majka napustila njegovog oca i vratila se da živi kod roditelja u Hadžiće. Nakon nekog vremena u kuću je dovela i Arnautovića, koji je i odranije bio sklon nasilju i konzumaciji droge. Tada za Smaju počinje pravi pakao, a sve zbog, pokazat će istraga, činjenice da je neodoljivo podsjećao na svog biološkog oca.

  Smaju su tukli i ćuškali pod sto svi, a u zlostavljanju je prednjačio Arnautović, koji je u nekoliko navrata dječaka vezao, tukao šakama po glavi i tijelu, kapao vruć vosak po njegovom tijelu, vukao ga i povrijeđivao po genitalijama.

  Tog kobnog 25. februara 2014. očuh i majka su pojačali muziku u sobi, a potom šakama i kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Udarci koje su mu zadali majka i očuh kod dječaka su izazvali krvarenje u mozgu i otok što je dovelo do smrti. Vještak sudske medicine utvrdio je da je dijete na tijelu na dan ubistva imalo više od 30 povreda.

  Iako su dječakova majka i njen partner u toku suđenja prebacivali krivicu jedno na drugo, oboje su proglašeni krivim za ubistvo na okrutan ili podmukao način, te su osuđeni na po 40 godina zatvora. Dječakovi djed i nana, koji su svoje ponašanje pokušali opravdati „vaspitnim udarcima“ i „udarcima iz dobre namjere“ proglašeni su krivim za nasilje u porodici i nanošenja lakih tjelesnih povreda.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 + two =

  Čitano

  Povezani članci