Komunalno: Petnaest volontera sa visokom stručnom spremom obavlja volonterski staž

  [Ustupljeno Otisku]

  U JP „Komunalno Brčko“ u ponedjeljak je sa radom, odnosno sa obavljanjem volonterskog staža, počelo devet volontera sa visokom stručnom spremom. Oni su izabrani kao najbolji kandidati na drugom ovogodišnjem javnom pozivu za obavljanje volonterskog staža. Nakon završenog prvog javnog poziva za volontere ugovore je potpisalo sedam mladih ljudi, dva sa srednjom i pet sa visokom stručnom spremom, saopćeno je iz ovog preduzeća.

  Sa volonterima je na početku njihovog prvog dana volonterskog staža razgovarao i Mirsad Đapo, vršilac dužnosti direktora JP „Komunalno Brčko“, koji im je poželio dobrodošlicu i rekao da u ovom preduzeću mogu mnogo toga da nauče, te da koliko je do njihovih mentora, toliko je i do njih samih, odnosno njihovog interesovanja za rad i učenje.

  Volonteri će tokom obavljanja staža imati pravo na isplatu po osnovu toplog obroka, 24-časovno osiguranje, dok volonterski staž ne podrazumijeva isplatu plata ili uplate doprinosa. Ipak, ovi mladi ljudi su, kako kažu, zadovoljni jer su dobili priliku da steknu nova znanja i iskustvo, koje će im biti priznato po završetku obavljanja volonterskog staža.

  U narednim danima, volonteri će proći orijentaciju za novozaposlene, a već u ponedjeljak je svako od njih dobio svog mentora, koji će da ga usmjerava u radu.

  “Volonteri koji su sa stažom počeli prije dva mjeseca već su opravdali svoj izbor, s obzirom da su se dobro uklopili i uključili u radne procese, a angažovani su i u okviru aktivnosti na usaglašavanju evidencija i baza podataka svih korisnika usluga, te otkrivanju onih koji nelegalno koriste usluge preduzeća”, navode iz Komunalnog.

  Ovo nije posljednja grupa volontera koja će imati priliku da prvo radno, odnosno volontersko iskustvo stekne u JP “Komunalno Brčko”.

  “Iako preduzeće trenutno nije u mogućnosti da mlade ljude angažuje kao pripravnike, s obzirom da angažman po ovom osnovu iziskuje značajna materijalna sredstva, ipak ne gubimo svoj status kao društveno-odgovorno preduzeće, jer je mali broj preduzeća koja i na ovakav način pomažu mladim ljudima da steknu prvo radno iskustvo koje mogu da iskoriste na kasnijim konkursima. Osim toga, naše preduzeće jedino je u Brčko distriktu BiH koje je uključeno u projekat rad za opšte dobro na slobodi, te se i na ovakav način trudimo da damo doprinos u razvoju i unapređenju međuljudskih odnosa na nivou lokalne zajednice, jer prevashodna svrha rada za opšte dobro na slobodi jeste da se osuđenik kojem je pod određenim uslovima i obavezama ograničena sloboda, ne isključi iz društva, već da uz pomoć i nadzor društvene zajednice, dobrovoljno, ličnim postupcima, radom i odnosom prema posljedicama izazvanim krivičnim djelom, razvije svijest o štetnosti određenih ponašanja i odgovornosti za štetne posljedice, te se ponovo uključi u normalne tokove života”, navodi se u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ nine = 1