Komunalno: Ne pregovaramo o kombiniranoj usluzi odvoza otpada

  - Mi ne prihvatamo nikakav vid privatizacije Javnog preduzeća “Komunalno Brčko”, nego aktivno radimo na stabilizaciji poslovanja, posebno posljednjih mjeseci, a efekti tih napora već su vidljivi - navodi se u saopćenju ovog preduzeća.

  [Ustupljeno Otisku]

  JP “Komunalno Brčko” ne vodi nikakve pregovore, niti će ih voditi, sa privatnim preduzećima u vezi sa prikupljanjem i odvozom smeća na teritoriji Brčko distrikta BiH, odnosno podjele posla zbrinjavanja čvrstog otpada, saopćio je u utorak menadžment ovog javnog preduzeća.

  Iz preduzeća podsjećaju da vrše poslove iz nadležnosti koje im je dodijelio osnivač 2007. godine, a to je prikupljanje, transport i deponovanje komunalnog i drugog otpada sa teritorije Brčko distrikta BiH.

  – Mi ne prihvatamo nikakav vid privatizacije Javnog preduzeća “Komunalno Brčko”, nego aktivno radimo na stabilizaciji poslovanja, posebno posljednjih mjeseci, a efekti tih napora već su vidljivi.

  Fokusirani smo na proces nabavke novih vozila za prikupljanje i odvoz otpada i drugih kamiona i radnih mašina, u skladu sa zahtjevom za dodjelu grant sredstava, koji su nam Skupština i Vlada i odobrili za ove namjene.

  Nedavno smo se odazvali sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici nekoliko privatnih preduzeća, a na poziv Komisije za ekonomski razvoj i poljoprivredu Skupštine Brčko distrikta BiH.

  S obzirom na to da nas je pozvao predstavnik osnivača, naša je obaveza bila da prisustvujemo ovom sastanku.

  Međutim, teme koje su bile na dnevnom redu – koncept i korist kombinovanog vršenja usluga čvrstog otpada, i vršenje usluge samo od strane JP “Komunalno Brčko”, te ekonomska opravdanost, opšti javni interes i privredni razvoj, sa aspekta vršenja ove usluge, nisu teme o kojima će JP “Komunalno Brčko” da raspravlja sa privatnim preduzećima, posebno ne sa onima koji imaju blokirane račune, koji ne izmiruju svoje obaveze, a neki od njih su i našem preduzeću dužni.

  Jedno od ovih preduzeća je nakon pravosnažne presude još 2013. godine, a nakon dvogodišnjeg sudskog postupka, u obavezi da izmiri obaveze prema JP “Komunalno Brčko” u iznosu od 74.803 KM, što još nije učinilo, te smo bili prinuđeni da pokrenemo izvršni postupak radi prinudne naplate potraživanja.

  Ipak, mi ne želimo da analiziramo poslovanje ovih privatnih preduzeća, niti da komentarišemo njihove nebulozne ekonomske računice iz analize koje su dostavili na pola stranice bez ikakve detaljne argumentacije, to prepuštamo pojedincima iz institucija koji ovakve inicijative ohrabruju.

  Menadžment i Upravni odbor JP “Komunalno Brčko” imaju jedinstven stav u vezi sa ovom temom, a to je da ne prihvatamo konotacije da posao prikupljanja i deponovanja otpada JP “Komunalno Brčko” ne obavlja dobro, posebno u datim okolnostima i sa cijenama određenim i prije osnivanja javnog preduzeća.

  Mi ne sporimo da osnivač može tražiti i drugi ekonomičniji princip rada, mada su cijene za usluge prikupljanja i odvoza otpada u Brčko distriktu BiH, koje su donesene 2006. godine, najniže u okruženju, ali isto tako ne vjerujemo da će privatna preduzeća pružiti kvalitetniju i/ili jeftiniju uslugu prikupljanja, transporta i deponovanja otpada na teritoriji Brčko distrikta BiH.

  Ukoliko bi javnom preduzeću osnivač, kome je to i u nadležnosti, oduzeo dio teritorije sa koje prikuplja i odvozi otpad, novi pružalac usluge trebalo bi onda da preuzme kompletno pružanje usluge – ne samo odvoz otpada, nego i formiranje baze podataka kupaca, odnosno registraciju kupaca i korisnika usluge, postavljanje i održavanje kontejnera, redovno prikupljanje i odvoz otpada, održavanje teritorije sa koje vrši prikupljanje otpada, naplatu za pruženu uslugu, a u kasnijoj fazi i eventualne sudske sporove sa neredovnim platišama, te plaćanje naknade javnom preduzeću za odlaganje i zbrinjavanje otpada na gradskoj deponiji.

  To znači da našu postojeću bazu podataka kupaca i ostale, gore pomenute, usluge službi koje su uključene u ovaj proces, neće moći da koristi.

  Ovom prilikom ističemo da je u RJ “Čistoća” trenutno zaposleno 108 radnika, od toga je 57 direktno angažovano na poslovima prikupljanja, transporta i zbrinjavanja otpada, a po potrebi i više (ispomoć kolega iz druge službe).

  Takođe je važno da naglasimo da JP “Komunalno Brčko” redovno izmiruje obaveze, te je samo u 2017. godini na ime doprinosa za zdravstvo, doprinosa za PIO/MIO, doprinosa u slučaju nezaposlenosti i poreza na plate uplatilo 3.512.812,82 KM, od čega se 803.263,60 KM odnosi na Radnu jedinicu “Čistoća”, a prema sadašnjim projekcijama, približan iznos će biti uplaćen u javnu kasu i u 2018. godini, što se u analizi prilikom razmatranja ovih inicijativa očigledno zanemaruje.

  Osim toga, društveno smo odgovorno preduzeće koje daje mogućnost sticanja prvog radnog iskustva pripravnicima, volonterima, studentima i đacima, jedina smo javna ustanova u kojoj osuđenici mogu da obave rad za opšte dobro na slobodi, podržavamo brojne društene događaje i aktivnosti i neodvojivi smo dio života ove lokalne zajednice.

  Takođe, nastojimo da utičemo na izmjene i dopune Zakona o komunalnim djelatnostima, koji bi trebalo da omogući javnom preduzeću veća ovlaštenja u javnim poslovima.

  Za sada, takvo javno ovlaštenje postoji za posao humanog hvatanja i zbrinjavanja napuštenih pasa i brige o azilu za pse.

  S obzirom na intenzivnu saradnju i puno razumijevanje koje imamo od strane osnivača, očekujemo da ćemo u bliskom periodu preuzeti i druga ovlaštenja za koja ćemo se u toku ove godine kadrovski i materijalno osposobiti – navodi se u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = one