Komunalno: Mirsad Đapo izabran za direktora

  Đapo je 17. januara ove godine imenovan za vršioca dužnosti direktora ovog javnog preduzeća, a od 22. juna 2018. godine izabrani je odlukom Upravnog odbora imenovan na poziciju direktora Preduzeća, u skladu sa konkursom od 17. maja ove godine.

  [Komunalno.ba]

  Upravni odbor Javnog preduzeća “Komunalno Brčko” d.o.o. Brčko distrikt BiH izabrao je Mirsada Đapu na mjesto direktora JP “Komunalno Brčko” za naredni četvorogodišnji mandat, saopćeno je u petak iz ovog preduzeća.

  Đapo je 17. januara ove godine imenovan za vršioca dužnosti direktora ovog javnog preduzeća, a od 22. juna 2018. godine izabrani je odlukom Upravnog odbora imenovan na poziciju direktora Preduzeća, u skladu sa konkursom od 17. maja ove godine.

  • Od januara do danas, Mirsad Đapo je, kao vršilac dužnosti direktora, uspio da vrati JP “Komunalno Brčko” na stabilne noge. Preduzeće je za period 01.01. – 31.05.2018. godine ostvarilo pozitivan finansijski rezultat za preduzeće u cjelini u iznosu od 877.168 KM. U tekućoj godini prihodi su povećani za 7,47% te je evidentan i trend povećanja pozitivnog finansijskog rezultata.

  Tokom mandata vršioca dužnosti Đapo je uspio da postigne povoljan dogovor sa Elektroprivredom RS o snabdijevanju Brčko distrikta BiH električnom energijom tokom 2018. godine. U isto vrijeme, izuzetnim naporima i zalaganjem menadžmenta, Preduzeće je dobilo i podršku od strane osnivača u vidu grant sredstava za subvencionisanje kamata koje su se nagomilale zbog poskupljenja električne energije u drugoj polovini 2017. godine, zatim grant sredstava za nabavku novih vozila, s obzirom da ove godine Preduzeće ostaje bez vozila nabavljenih putem operativnog lizinga. Mislilo se i na unapređenje elektrosnabdijevanja te su dodijeljena grant sredstva i za nove trafostanice, kao i sredstva za spalionicu otpada. Ujedno je poboljšana i saradnja sa osnivačem, te se nastoje zajednički riješiti nagomilani problemi iz prethodnog perioda.

  Đapo se kao v.d. direktora posvetio i realizaciji mjera iz Odluke o usvajanju prijedloga mjera za otklanjanje problema u funkcionisanju JP “Komunalno Brčko” d.o.o. Brčko distrikt BiH koju je Skupština Distrikta donijela u junu 2017. godine, te je donesena odluka o korekciji plata zaposlenih, utvrđena cijena rada od 285 KM, koja je bila važeća do marta 2017. godine, odnosno prije smanjenja cijene rada za 10%. Ovim korekcijama smanjeni su platni koeficijenti u prosjeku za 10 – 25% za rukovodne kadrove, a došlo je do povećanja koeficijenata za NK radnike, KV i VKV električare, radnike na obezbjeđenju, vozače, očitače, operatere i inženjerski kadar. Na ovaj način obezbijeđeno je dalje smanjivanje za izdvajanja po osnovu plata, koje je u 2016. godini iznosilo oko 10.400.000 KM, a u 2017. godini oko 9.600.000 KM. Izdvajanje za plate u 2018. godini, prema planu, ne bi trebalo da bude veće od 9.000.000 KM.

  Skupštinskim mjerama za otklanjanje problema u JP „Komunalno Brčko“ naložena je i izrada novog organizacionog plana Preduzeća, na čemu će se, nakon procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača, studiozno raditi te uspostaviti nova organizacija kojom će se optimizovati poslovni procesi, kao i broj zaposlenih koji će te procese realizovati. U sklopu ovih reformskih aktivnosti neće doći do privatizacije bilo kojeg organizacionog dijela JP “Komunalno Brčko“, kao ni do otpuštanja radnika, a sastavni dio novog organizaciong plana biće i plan implementacije kojim će se rješavati broj viška radnika.

  Preduzeće se u proteklih mjesec dana aktivnije posvetilo iznalaženju novih poslova, posebno iz oblasti poslova radne jedinice Čistoća.

  Osim toga, radi se i na analizi stvarnih i evidentiranih kupaca i korisnika usluga, te se očekuje da se u narednom periodu poveća broj kupaca, posebno usluge odvoza i deponovanja smeća.

  Takođe, nedavna izmjena cjenovnika za uslugu priključenja na vodovodnu mrežu, kojom je ova usluga smanjena za oko 50%, izazvala je veliku pažnju građana, štaviše jedna mjesna zajednica najavila je priključenje na mrežu za veći broj domaćinstava, a tu su i pojedinačni slučajevi priključenja novih kupaca na vodovodnu mrežu, te je u zadnje vrijeme zaprimljeno čak 200 novih zahtjeva za ovu vrstu priključka.

  Pred direktorom Mirsadom Đapom još je dosta posla na prilagođavanju poslovanja novim tržišnim uslovima, stalnom unapređenju poslovnih procesa i efikasnijem radu, kao i realizaciji planova za naredni trogodišnji period, u skladu sa kojim je i dobio povjerenje Upravnog odbora, navedeno je u saopćenju.

  Biografija Đape

  Mirsad Đapo je rođen 1953. godine. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1976. godine. Rukovodno iskustvo je stekao kao direktor nekadašnjeg brčanskog tekstilnog kombinata “Interplet”. Od 1986. godine do 1992. bio je predsjednik Opštinskog suda za prekršaje u Brčkom, a do 1997. godine radio je kao pomoćnik načelnika Federalne opštine Brčko.

  Mirsad Đapo je bio predsjednik multietničke Skupštine Brčko, predsjednik Prelazne Skupštine Distrikta i gradonačelnik Brčko distrikta BiH od 2004–2008. godine. Na funkciju predsjednika brčanskog parlamenta ponovo je bio izabran u periodu 2009-2010. godina, nakon čega je prešao u Vijeće naroda Republike Srpske.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixty three = sixty eight