„Komunalno Brčko“: Primjenom postupaka e-aukcije do kraja godine uštedićemo više od 300.000 KM

  Iz preduzeća naglašavaju da svakom e-aukcijom ostvaruju značajne uštede, te da su u ovoj godini, od početka godine do danas, uštedjeli više od 150.000 KM.

  [Ustupljeno Otisku - Ilustracija]

  U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, JP „Komunalno Brčko“ je u obavezi da u ovoj godini najmanje 50% postupaka javne nabavke, kod kojih se kao kriterijum za dodjelu ugovora koristi najniža cijena, provodi u sistemu e-Nabavke, a u narednoj godini najmanje 80%.

  „Naše preduzeće već realizuje više e-aukcija od minimalno određenih, te na e-aukciji realizujemo sve otvorene i konkurentske postupke. Ovim ne moraju da budu obuhvaćene nabavke koje realizujemo u okviru zahtjeva i dodjeljenih sredstava po grantovima grada“, saopćeno je jutros iz „Komunalnog“.

  Iz preduzeća naglašavaju da svakom e-aukcijom ostvaruju značajne uštede, te da su u ovoj godini, od početka godine do danas, uštedjeli više od 150.000 KM, odnosno tolika je razlika između procijenjene vrijednosti nabavke određenih roba, usluga ili radova u odnosu na najnižu cijenu postignutu na nadmetanju kroz postupak elektronske aukcije. Procijenjene vrijednosti pripremaju se na osnovu plana nabavki, stanja na tržištu i ranijih istih ili sličnih postupaka.

  „Neki od primjera uštede su: za obaveznu nabavku usluge eksterne revizije finansijskih izvještaja za 2017. godinu od procijenjenih 15.000 KM e-aukcijom odabrana je najpovoljnija usluga od 3.300 KM, te je dobijena ušteda od 78%, odnosno ušteđeno je 11.700 KM; zatim, za nabavku 10.000 metara kubnih zemlje za sanaciju deponije procijenjeno je da je potrebno 50.000 KM, dok je konačna cijena za istu količinu bila 30.000 KM, čime je ušteđeno 40% planiranog iznosa. Za nabavku potapajućih bunarskih pumpi planirano je 47.600 KM, dok je vrijednost iste robe nakon nadmetanja među potencijalnim dobavljačima spuštena na 25.400 KM, čime je ostvarena ušteda od 46,63% ili 22.200 KM. Jedna od većih ušteda evidentirana je i kod nabavke usluga čišćenja i održavanja prostorija preduzeća, za šta je planirano 100.000 KM, a cijena najpovoljnijeg ponuđača bila je niža za 33,10%, odnosno 66.900 KM. Za nabavku materijala za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Alekse Šantića, gdje je naše preduzeće izabrano kao najpovoljniji izvođač na tenderu Vlade Brčko distrikta BiH,  od planiranih 26.000 KM, postignuta je ušteda od 6.007,77 KM, ili 23%, s obzirom da je cijena materijala spuštena do 19.992,23 KM“, navodi se u saopćenju.

  Analizirajući nabavke koje planiraju da pokrenu u naredna dva-tri mjeseca, kao i postupke koji su u toku, iz „Komunalnog“ očekuju da do kraja godine primjenom e-aukcija ostvare uštede od još oko 200.000 KM.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fifty six = fifty eight