„Komunalno Brčko“: Prilikom prezentacije opreme otkriveno više curenja u vodovodnoj mreži

  Sanacije su već obavljene u ulicama Asima Derviševića i Banjalučkoj.

  [Ustupljeno Otisku]

  Iako JP „Komunalno Brčko“ raspolaže određenom opremom za detekciju gubitaka na mreži, u proteklih nekoliko godina tehnološka dostignuća su i na ovom polju itekako uznapredovala, te su metode koje pojedine kompanije nude zaista sjajne i za kratko vrijeme daju dobre rezultate.

  U to su se nedavno uvjerili i naši zaposlenici iz RJ Vodovod i kanalizacija prilikom posjete predstavnika niške firme DukAmam Brčkom, koja je ovlašteni predstavnik i distributer opreme proizvođača „Guterman“ iz Švajcarske, saopćeno je danas iz „Komunalnog“.

  Osim izvršene prezentacije proizvoda, predstavnici ove firme su i na terenu, praktično, pokazali kako funkcioniše oprema za akustičnu detekciju gubitaka u vodovodnim sistemima.

  Na nekoliko lokacija na području Brčko distrikta BiH, gdje je postojala sumnja da postoje curenja na vodovodnim cijevima, izvršena je detekcija gubitaka putem odgovarajućih uređaja koji funkcionišu na principu korelacionih logera šuma curenja, na osnovu čega se dobija precizna akustična potvrda tačke pucanja, a prije samog iskopa i dalje potrebne sanacije.

  Sanacije su već obavljene u ulicama Asima Derviševića i Banjalučkoj.

  Pojedina curenja na mreži su niskofrekventna i oku neuočljiva, a uređaji kojima JKP trenutno raspolaže ne mogu da detektuju ovakva curenja. Upotreba prezentovane opreme kroz pokazne slučajeve za dva dana otkrila je pet curenja, čije bi detektovanje zahtijevalo isjecanje terena na više lokacija da se potvrdi i utvrdi tačna tačka curenja. Ovako, savremena oprema za otkrivanje gubitaka u vodovodnoj mreži, koja je u razvijenom svijetu već u primjeni, na digitalnom spektrogramu pokazuje preciznu lokaciju kvara.

  Da bi se smanjili gubici na vodovodnoj mreži, RJ Vodovod i kanalizacija i JP „Komunalno Brčko“ će u narednom periodu raditi na dodatnoj edukaciji kadrova i ulaganju u novu opremu za detekcije na mreži, s obzirom da je preduzeće zaduženo za održavanje mreže, no takođe se mora razmišljati i o rekonstrukciji i dogradnji postojeće vodovodne mreže, što je u domenu grada i kapitalnog budžeta, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × one =