Komunalno Brčko: Povećanje cijena električne energije od 1. aprila

  Foto: Ilustracija

  Državna regulatorna komisija za električnu energiju donijela je na sjednici održanoj 11. marta 2020. godine u Tuzli, a nakon provedene javne rasprave u Brčkom, Odluku o tarifama za snabdijevanje električnom energijom u okviru univerzalne usluge u Brčko distriktu BiH i Odluku o tarifama za usluge distribucije električne energije u Brčko distriktu BiH, kojima se regulišu cijene za usluge snabdijevanja i distribucije električne energije na području Brčko distrikta BiH i biće u primjeni od 1. aprila 2020. godine.

  “Prilikom određivanja tarifnih stavova za distribuciju u potpunosti su uvaženi stvarni troškovi za svaku od kategorija kupaca, što je u funkciji potpunog otvaranja tržišta električne energije. Odlukom o tarifama za snabdijevanje definirane su ukupne cijene električne energije koje uključuju i uslugu distribucije. Ove tarife primjenjuju se samo za domaćinstva i komercijalne kupce (ostala potrošnja na 0,4 kV) koji ne iskoriste svoje pravo izbora snabdjevača na tržištu”, saopšteno je iz DERK-a.

  Uzimajući u obzir odobrene troškove za distribuciju električne energije, te aktuelne energetske veličine na području kojim kao operator distributivnog sistema upravlja JP “Komunalno Brčko”, prosječna tarifa za distribuciju električne energije zadržana je na dosadašnjem nivou (5,57 feninga/kWh), pri čemu su promijenjeni tarifni stavovi za pojedine tarifne grupe kupaca i kategorije potrošnje, da bi se uzele u obzir promjene u načinu potrošnje i energetskim veličinama koje su nastale u vremenu od prvobitnog određivanja tarifnih stavova za distribuciju električne energije.

  Pri donošenju odluka, DERK je uvažio Program Vlade Brčko Distrikta BiH kojim se ugroženim kupcima subvencionira dio troškova za utrošenu električnu energiju, u koji je uključeno više od 30% domaćinstava na ovom području.

  Prosječna prodajna cijena za snabdijevanje kupaca u kategoriji potrošnje domaćinstva se povećava za 4,5%, dok za kategoriju 0,4 kV – ostala potrošnja povećanje iznosi 0,5% u odnosu na realizirane prosječne cijene u navedenim kategorijama potrošnje.

  Odluku o tarifnim stavovima za isporuku električne energije kvalifikovanim kupcima iz kategorije potrošnje 35 kilovolti, 10 kilovolti i javna rasvjeta u Brčko distriktu BiH donio je Upravni odbor Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH, a ove tarife takođe će biti u primjeni od 1. aprila tekuće godine.

  Kupcima iz kategorije potrošnje 35 kV ukupna cijena povećava se za 3,47%, za kupce iz kategorije 10 kV ukupna cijena povećava se za 5,65%, dok se cijena kupcima iz kategorije javna rasvjeta povećava za 5,93%.

  Tarifni stavovi za aktivnu energiju primjenjuju se prema sezoni – u višoj sezoni od 01.10. – 31.03. i u nižoj sezoni od 01.04. – 30.09., dok se prema dobu dana veći dnevni tarifni stavovi primjenjuju od 06:00 – 22:00 sata tokom zimskog računanja vremena, odnosno od 07:00 – 23:00 tokom ljetnjeg računanja vremena, a manji dnevni tarifni stavovi od 22:00 – 06:00 sati tokom zimskog računanja vremena, i od 23:00 – 07:00 sati tokom ljetnjeg računanja vremena.

  Za domaćinstva, veći dnevni tarifni stavovi primjenjuju se prema dobu dana, i to od 07:00 – 13:00 sati i od 16:00 do 22:00 sata tokom zimskog računanja vremena, odnosno od 08:00 – 14:00 sati i od 17:00 do 23:00 sata tokom ljetnjeg računanja vremena, dok su manji dnevni tarifni stavovi u primjeni od 13:00 – 16:00 sati i od 22:00 – 07:00 tokom zimskog računanja vremena i od 14:00 – 17:00 i od 23:00 – 08:00 sati tokom ljetnjeg računanja vremena, te nedjeljom.

  Autor: Komunalno Brčko
  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  36 + = thirty nine