Komunalno Brčko: Održavanje javnih i zelenih površina

  [Ustupljeno Otisku]

  U skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Brčko distrikta BiH javne zelene površine se održavaju u skladu s Programom održavanja javnih zelenih površina koji donosi šef Odjeljenja za javne poslove uz saglasnost Vlade Brčko distrikta BiH. Program se donosi do 31. oktobra tekuće za narednu godinu, saopćeno je danas iz Javnog preduzeća „Komunalno Brčko”.

  Program sadrži:

  1. obim i opis usluga,
  2. vrijeme i način održavanja,
  3. ukupan iznos novčanih sredstava potreban za održavanje.

  Održavanje javnih zelenih površina u skladu s Programom vrši JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH.“

  Pod održavanjem javnih zelenih površina smatra se: čišćenje smeća, kamena, korova, lišća, košenje i odvoz trave, odstranjivanje papira, suvog lišća, suvog cvijeća i grmlja, sječa suvih i oštećenih stabala, sađenje hortikulturnog bilja, okopavanje, đubrenje, zalijevanje travnjaka, cvijetnjaka i rasada, uništavanje biljnih štetočina i preventivno djelovanje na sprečavanju biljnih bolesti, održavanje klupa, staza, korpi za otpatke, skidanje snijega s grana mladih hortikulturnih sadnica, postavljanje zaštitnih ograda, kao i vršenje drugih agrotehničkih mjera potrebnih za rast, razvoj i estetski izgled u parkovima, drvoredima, travnjacima, cvijetnjacima, trgovima, igralištima, rekreacionim površinama i slično.

  [Ustupljeno Otisku]
  U javne zelene površine spadaju: parkovi, drvoredi, posude s ukrasnim biljem, žive ograde, travnjaci, dječja igrališta, zelene površine uz saobraćajnice na području grada, zelene površine uz stambene, stambeno-poslovne i javne objekte, uređene rekreacione površine, šetališta, zelene površine oko javnih česmi.

  S obzirom da su građani primjetili, a neki mediji i reagovali na šaljiv način, da je na pojedinim javnim zelenim površinama vegetacija pojačana i biljke su izrasle više nego što je uobičajeno, Komunalno obavještava sugrađane da uslugu održavanja javnih i zelenih površina pruža u skladu sa programom, prioritetima održavanja i nalozima investitora, koji se donose u skladu sa projekcijama vegetacije i rasta biljaka.

  U skladu sa Programom Vlade Brčko distrikta BiH, primjera radi, tokom godine se realizuje 17 košenja javnih zelenih površina prvog prioriteta, 12 košenja površina koje su kategorisane kao drugi prioritet i sedam košenja površina trećeg prioriteta. Riječ je o ukupno 293.454 m² koji se kose od aprila do oktobra tekuće godine.

  U površine prvog prioriteta prema Programu Vlade spada Bulevar mira, park ispred Vijećnice i opštine, Trg mladih, ul. Bosne Srebrne, park ispred Katoličke crkve, parkovi ispred sudskih institucija i arhiva i park oko Bijele džamije. U površine drugog prioriteta spadaju druge zelene površine na užoj teritoriji grada, među kojima gradski park, blokovsko zelenilo, zeleni pojasevi u centralnim dijelovima grada, dio naselja Kolobara, Brod i Novo Brčko, naselje Solidarnosti, zeleni pojas u Rosuljama, autobuska stanica, Ficibajer – centralni dio, park kod Tehničke škole i Gimnazije, zanatski centar i Blatuša. U trećem prioritetu su Grčica, Ilićka, Prnjavor, Ivici, Željeznička kolonija, partizansko spomen groblje, obala Save na Ficibajeru, Srpska Varoš, Rosulje iza Doma zdravlja, Dizdaruša, IV juli, Stari rasadnik i druge gradske i javne zelene površine u seoskim mjesnim zajednicama.

  Od danas pa do kraja ove sedmice JP „Komunalno Brčko“ je, prema zahtjevima nadležnog odjeljenja, u obavezi da uredi travnate površine ispred pravosudnih institucija i zgrade arhiva, Vijećnice i opštine, ispred zgrade policije, zeleni pojas na Bulevaru, ulicu Bosne Srebrne do katoličke crkve i park oko Bijele džamije.

  “Osim toga, svakodnevno smo u obavezi da čistimo ulice, peremo pješačku zonu, zalijevamo cvjetne gredice u večernjim terminima i čistimo trg poslije koncerata koji su planirani za ovu sedmicu.”

  Zakonom o komunalnim djelatnostima takođe je propisano da održavanje javnih zelenih površina koje se nalaze na zemljištu čiji su vlasnici ili korisnici preduzeća, fizička ili pravna lica, vrše upravo vlasnici i korisnici. Takve površine koje su privatno vlasništvo ili su javne površine koje nisu obuhvaćene Programom održavanja, JP “Komunalno Brčko” ne održava.

  “S obzirom da predstavnici pojedinih mjesnih zajednica imaju tokom godine povećan broj zahtjeva za košenjem ili održavanjem javnih zelenih površina mimo programa za koji je naše preduzeće angažovano, ovakve zahtjeve mogu uputiti nadležnom pododjeljenju na razmatranje radi uvrštavanja u zvaničan Program održavanja ili mogu angažovati naše preduzeće da izvrši ovu uslugu u skladu sa važećim cjenovnikom.”

  [Ustupljeno Otisku]
  Takođe, s obzirom na najavljenu akciju suzbijanja ambrozije, kao i sve veće potrebe stanovnika pojedinih mjesnih zajednica za uređenjem zajedničkih javnih travnatih površina, naše je očekivanje da će se u narednom periodu, povećati broj javnih zelenih površina koje JP “Komunalno Brčko” u skladu sa Programom Vlade treba redovno da održava, te rebalansom ovog ili prilikom planiranja Budžeta za narednu godinu uvećati iznos sredstava koja se iz Budžeta Distrikta izdvajaju za ove namjene”, navodi se u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  25 − = seventeen