More

  Komunalno Brčko: Lokacijom curenja na mreži do smanjenja gubitaka vode

  Novinar: Adis Mujdanović

  Iz Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ danas su istakli da se lokacijom curenja na mreži dolazi do smanjenja gubitaka vode.

  Jedan od strateških ciljeva JP „Komunalnog Brčko“ definiranih za naredni trogodišnji period jeste smanjenje neprihodovane vode u vodovodnom sistemu Brčko distrikta BiH kojim upravlja ovo preduzeće.

  S tim u vezi, a u skladu sa izrađenim Akcionim planom za smanjenje neprihodovane vode i planiranim investicijama za tekuću godinu, Preduzeće je nabavilo novu opremu za mjerenje i detekciju gubitaka na vodovodnoj mreži.

  Ujedno je dobavljač osigurao i edukaciju za zaposlenike o upotrebi i praktičnoj primjeni digitalnog akustičnog lokatora curenja – geofona i logera šuma sa korelatorom.

  Tokom tri dana obuke, kojoj je prisustvovalo 10-ak zaposlenika iz radnih jedinica „Vodovod i kanalizacija“ i „Administracija“, obrađene su teme iz oblasti razumijevanja neprihodovane vode, kao i praktična obuka na terenu sa isporučenom opremom.

  „Učesnici edukacije iskazali su zadovoljstvo realizovanom nabavkom uz uvjerenje da će nova oprema značajno doprinijeti poboljšanju na polju operativnog održavanja vodovodne mreže, na kojem smo suočeni sa kvarovima na cijevima, što za posljedicu ima visoke troškove operativnog održavanja, a uzrokuje gubitke vode u sistemu, poremećaje u snabdijevanju i smanjenje javnog povjerenja građana u Komunalno preduzeće, što svakako želimo da izbjegnemo“, navedeno je iz Komunalnog.

  Osim ovog materijalnog i kadrovskog poboljšanja u radu, i ove godine u septembru zaposlenici ovog preduzeća prisustvovat će Waterloss akademiji, koja će okupiti veliki broj zaposlenika iz vodovodnih preduzeća širom Bosne i Hercegovine, angažiranih na smanjenju neprihodovane vode, sa ciljem da dobiju nove informacije i saznanja kako smanjiti gubitke vode u sistemu.

  „JP Komunalno Brčko svjesno je da su ulaganja u kadrove i opremu ključni resursi poslovnog razvoja, te na tome kontinuirano radi“, naglasili su iz Preduzeća.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 × three =

  Čitano

  Povezani članci