More

  Komunalno Brčko: (Iz)vršilac dužnosti

  Mirsad Đapo, kao neko ko ima političko iskustvo, a menadžersko u vođenju preduzeća nikakvo, svoje političko iskustvo treba iskoristiti za politički uticaj na lokalnu vlast i obezbjeđenje njene podrške.

  - Advertisement -

  Piše: Mario Jurić

  Izabran je novi vršilac dužnosti direktora u Javnom preduzeću „Komunalno Brčko“.

  U ovom trenutku teško je davati ocjenu koliko je izbor Mirsada Đape na to mjesto odličan ili loš potez. Vrijeme će to pokazati, kao i odluke koje će morati donijeti u vrlo kratkom roku.

  Bez obzira što se trenutno nalazi u teškoj finansijskoj krizi, JP „Komunalno Brčko“ je i dalje perspektivno preduzeće.

  Koraci koji se trebaju preduzeti su teški, a i teži utoliko što je lokalna vlast upravljanje ovom firmom prepustila SBB-u [Savez za bolju budućnost] koji se i sam nalazi pred kolapsom i raspadom, prijeteći da za sobom povuče ne samo JP „Komunalno Brčko“, već sve ono u čemu imaju učešća i za šta se pitaju.

  Većina građana Brčko distrikta na Komunalno gleda kao na bauka, pri tome zaboravljajući da je ono već dugo godina čuvar socijalnog mira u Brčkom.

  Prvo, zapošljavajući i što treba i što ne treba, trošeći sredstva i za šta treba i za šta ne treba, a drugo što je od svog osnivanja zadržalo neekonomske cijene odvoza komunalnog otpada i niske cijene vode.

  Ko god tvrdi drugačije neka pogleda cijene istih u našem neposrednom komšiluku, npr. u Tuzli i Bijeljini.

  Takođe treba javno reći i priznati i da je cijena električne energije u Distriktu daleko ispod one koju plaćaju građani Federacije Bosne i Hercegovine.

  Takva politika poslovanja Preduzeća je vođena uz svesrdnu „pomoć“, pritiske i ucjene od strane lokalne vlasti.

  Takva politika poslovanja je sada došla na naplatu i sasvim je logično da ta naplata padne i na teret lokalne vlasti, jer se ona ne može amnestirati za situaciju u kojoj se Preduzeće nalazi.

  Neprihvatljivo je i lažno njihovo posipanje pepelom u stilu „nismo ništa znali“. Čak šta više, može se reći da je ona i direktni krivac za takvo stanje.

  Koje poteze treba povući

  Mirsad Đapo, kao neko ko ima političko iskustvo, a menadžersko u vođenju preduzeća nikakvo, svoje političko iskustvo treba iskoristiti za politički uticaj na lokalnu vlast i obezbjeđenje njene podrške.

  U menadžerskom dijelu neophodna mu je nesebična i iskrena podrška od kadrova iz samog Preduzeća.

  Podrška lokalne vlasti će mu trebati vrlo brzo i to za prevazilaženje jakog finansijskog udara na stabilnost Preduzeća, koji slijedi već u februaru, a odnosi se na neplaćene fakture za potrošenu električnu energiju i moguće aktiviranje bankarske garancije.

  Lokalna vlast mora biti spremna da pomogne Preduzeću da preskoči tu prvu prepreku.

  Ona to može učiniti na dva načina ili političkom podrškom u obezbjeđenju dogovora sa Elektroprivredom RS-a [Republika Srpska] ili pak finansijskom injekcijom u vidu granta ili pozajmice.

  Slijedeći potezi koje Đapo treba povući su neminovni, odnose se na dovođenje cijene odvoza komunalnog otpada i vode na nivo ekonomske prihvatljivosti.

  Pošto Skupština Brčko distrikta BiH utvrđuje cijene za ove usluge, ona mora ili odobriti njihovo povećanje i dovesti ih na nivo ekonomske prihvatljivosti i obezbjeđenja rentabilnosti poslovanja RJ [Radna jedinica] Čistoća i RJ Vodovod i kanalizacija u okviru ovog preduzeća ili pak, ukoliko želi sačuvati postojeće cijene odnosno sačuvati prividni socijalni mir koji vlada u Distriktu, u budžetu Brčko distrikta planirati sredstva subvencija za pokrivanje gubitaka koje takve niske cijene proizvode.

  Najzad, nakon hitnog rješavanja ovih gorućih pitanja potrebno je, ili u saradnji sa Svjetskom bankom ili pak sa domaćim finansijskim institucijama, iznaći povoljan kreditni aranžman za obnovu i modernizaciju voznog parka.

  Sve ovo treba da prati i nužna izmjena Zakona o komunalnim djelatnostima [donešen 2003. godine], kojeg je pojelo vrijeme, i koji treba da jasnije identifikuje prava i obaveze svih učesnika u pružanju usluga Preduzeća i da bude u skladu sa postojećim standardima po kojima je npr. razvrstavanje i recikliranje otpada sasvim normalna pojava, a metalna burad za odlaganje kućnog otpada davna prošlost.

  Očuvanje jedinstva Preduzeća je takođe vrlo bitno za njegov što brži oporavak.

  Stoga je saopštenje sindikalista RJ Elektrodistribucije skok u sopstvena usta, jer u slučaju bilo kakvog rasparčavanja Preduzeća distribucija električne energije, kao najunosnija, išla bi prva na doboš i ovoj RJ bi vjerovatno preostala samo podjela računa.

  Naravno, ovo su samo najkrupniji izazovi sa kojima se novi vršilac dužnosti susreće.

  Izvjesno je da bi rješavanje gore navedenih problema već u ovoj godini donijelo stabilnost Preduzeću.

  Zato, vrlo brzo ćemo znati odgovor na pitanje da li će Mirsad Đapo kao iskusan političar iskoristiti politiku za oživljavanje ovog preduzeća ili će politika iskoristiti njega za rasparčavanje i uništavanje iste.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty one + = 59