Komšić: Ratifikacija Ugovora sa Islamskom zajednicom u BiH bila bi pozitivan pomak

  Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Željko Komšić kazao je kako ratifikacija Ugovora sa Islamskom zajednicom u BiH predstavlja stvar osnovne pristojnosti, nakon što je sličan sporazum već ratifikovan sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Svetom Stolicom.

  Željko Komšić [Foto: AA - Arhiva]

  Željko Komšić, novoizabrani član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, predložio je konkretne korake ka postizanju konsenzusa, a riječ je o Ugovoru sa Islamskom zajednicom, koji čeka ratifikaciju Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

  „Ratifikacija Ugovora sa Islamskom zajednicom u BiH predstavlja stvar osnovne pristojnosti, nakon što je sličan sporazum već ratifikovan sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Svetom Stolicom. Ja mislim da bi potvrda ovog sporazuma bila prilika i za Milorada Dodika da pokaže da uvažava instituciju Islamske zajednice i pošalje jednu pozitivnu poruku na početku mandata”, rekao je Komšić.

  Dodao je kako nijedna stavka tog ugovora ne ugrožava RS, ne opterećuje njen budžet i ne donosi nekakve posebne privilegije za muslimane u Bosni i Hercegovini.

  Uvjeren je da ukoliko ovo rješenje podrži, potpuno bi se promijenila percepcija javnosti i pokazalo da novo Predsjedništvo može napraviti pomak.

  „Onda bi i mi ostali morali razmisliti dobro i napraviti neki iskorak jednake vrijednosti“, kazao je Komšić.

  Smatra da Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH štiti sve vjerske zajednice i garantuje slobodu vjere i uvjerenja. Smatra  i da sve vjerske zajednice imaju pravo zatražiti da se odnos sa državom uredi posebnim ugovorima, uvažavajući specifičnosti svake konfesije i načina institucionalnog organizovanja.

  „Konačno, pitanje vjeronauke u školama, osiguranje nediskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauku, te aktivna uloga države u kontroli nastavnog procesa – kako vjeronauka ne bi bila platforma za širenje mržnje i netolerancije, ostaju važni izazovi u komunikaciji sa vjerskim zajednicama. Isto tako, zaštita žena kojima je ograničen pristup radu u institucijama, poput Oružanih snaga ili pravosuđa, zbog ličnog odijevanja u skladu sa religijskim uvjerenjima, mora biti adresiran u ovom procesu. Neki su se okoristili kada je trebalo kroz deklaracije vikati o zaštiti žene-muslimanke, a danas o tome niko ni ne govori. Evo, ja biram da njihov glas budem ja. Želim da naredne četiri godine Predsjedništvo bude institucija u kojima ćemo govoriti više o onima čiji se glas ne čuje“, zaključuje Komšić.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty five − sixty two =