More

  Komisije će provjeravati ratnu prošlost bh. sudija i tužilaca

  Visoko sudsko i tužilačko vijeće preinačilo je sporni zaključak iz oktobra.

  Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je nakon reakcije Evropske komisije preinačilo zaključak iz oktobra kojim se, među ostalim, bez disciplinskog postupka predviđala mogućnost preispitivanja prošlosti nosilaca pravosudnih dužnosti u BiH.

  Novim zaključkom, ta se mogućnost stavlja u okvire disciplinskih komisija ili tijela koja će se baviti tim poslom.

  Zahtjev za preispitivanje ratne prošlosti sudija i tužilaca Vijeću je došao od Centra za istraživanje rata i ratnih zločina bh. entiteta Republike Srpske, nakon čega je Vijeće donijelo prvobitni zaključak.

  Centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba RS VSTV-u je dostavilo informacije o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca Bošnjaka. Vijeće je informacije stavilo na dnevni red, a onda i usvojilo, na sjednici 26. oktobra, zaključke kojim se informacije upućuju Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a i Tužilaštvu BiH, od kojeg se dodatno traže podaci da li se protiv sudija i tužilaca navedenih u informaciji, ali i svih ostalih vodi krivični postupak, kao i podatke o do sada osuđenim i oslobođenim optuženim za ratni zločin te njihovoj nacionalnosti.

  Uslijedile su oštre reakcije Evropske komisije, Ureda visokog predstavnika te ambasada Njemačke i Velike Britanije, dok je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u znak negodovanja uskratila finansiranje konferencije o reformi pravosuđa.

  ‘Unapređenje disciplinskog postupka’

  Najspornija tačka prethodnog zaključka u Vijeću bila je izglasana tijesnom većinom, a predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija pojasnio je preinake zaključka.

  “Korektivni mehanizam o kojem smo govorili bez disciplinskog postupka stvorio je najveći prostor za špekulativna tumačenja namjera VSTV-a pa se išlo tako daleko da se tvrdilo da Savjet želi da ima svojevrsni prijeki sud odstranjivanja politički nepodobnih tužilaca. Zbog svih reakcija koje su uslijedile, naročito Evropske komisije, mi smo se odlučili da integrišemo taj mehanizam kroz unapređenje disciplinskog postupka”, rekao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty five ÷ = fifteen