Komentari čitalaca Otiska: Koji brčanski privredni subjekti i dalje dižu cijene?

Nakon objave članka o raznim poskupljenjima prehrambenih i drugih artikala, čitaoci Otiska su prijavili još niz visokih cijena, uprkos odluci Vlade Brčko distrikta o vraćanju cijena na nivo koji je važio 5. marta ove godine. Komentari ispod spomenutog članka na Facebook stranici Otiska:

  • Asmir/Amila Vehabović: „Kod nas su 5,40 KM dvije litre ulja, a pri tom nemaš ni račun“.
  • Vukica Mitrović: „Prvo inspekcija treba da ode na Arizonu na veleprodaje koje uvoze voće i povrće, samo tako mogu suzbiti rast cijena voća i povrća!“.
  • Razim Medinić: „Apoteka Ibn Sina prodaje dezificijente ‘iz kućne radinosti’ od pola litra po cijeni od 17,90 KM. Strašno! Na moj komentar da je 1l Bosnalijekovog baktericida/alkosola (inače jednog od najboljih dezificijenata) 13 KM, apotekarka mi je odgovorila: ‘Pa pokušaj ga sada nabaviti’“.
  • Miralem Habibović: Apoteka Ibn Sina – 2,60 KM maska“.

Novčane kazne od 1.000 do 10.000 KM

Ispod teksta vezanog za kažnjavanje privrednih subjekata novčanim kaznama između 1.000 i 10.000 KM, čitaoci su naveli još nekolicinu trgovina koje su digle cijene.

Dženana Jukan je tako navela da je kilogram limuna u SK marketu 5,70 KM, a još nekoliko čitalaca je pisalo o poskupljenju piletine, krompira i banana, ne navodeći o kojim trgovinama se radi.

Privatnom porukom na Facebooku Otisku se javila jedna čitateljica koja je željela ostati anonimna, poslavši fotografiju fiskalnog računa iz Belamionixa, navodeći:

„Evo cijene domestosa su 2,95 i 2,35 u Belamionixu, a u Bingu 3,95“, te je pohvalila Mega diskont gdje je cijena litre ulja na polici bila 2 KM, a na kasi 1,85 KM.

Senad Zlatarac je poslao fotografije fiskalnog računa i maske iz Apoteke Ibn Sina, gdje maske, kao što je već navedeno, koštaju 2,60 KM: „Još da je neki kvalitet, nego se odmah pokidala“, dodao je on.

“Čitaoce molimo i dalje da prijavljuju povećanje cijena, te da obavezno prilože fiskalni račun sa naznakom o kom privrednom subjektu se radi. O svemu tome je potrebno i obavijestiti nadležne organe, kako bi se mogli preduzeti konkretni koraci”, kazali su iz Otiska.

Novinarka: Azra Bijedić

1 KOMENTAR

  1. Ako ćete porediti cijene Domestosa, treba prvo utvrditi i distributera od kojeg je nabavio. Ovlasteni Distributer Domestosa je Dara od koje Bingo uvijek nabavlja isti i zavisi od mesečnih akcija koje mi Dara odredi a to zavisi opet od cenovne politike samog proizvođača Unilevera. Pored ovlastenog postoje i paralelni distributeri koji su po pravilu duplo jeftiniji ali je najčešće turskog porijekla koji je lošijeg kvaliteta. Deset godina sam u distributerskoj branši I odgovorno vam tvrdim da ni jednom trgovcu nije u cilju da deru narod nego da budu konkurentni alI da na mnoge stvari ne mogu uticati. Neko je usmerio pare na hranu a neko na hemiju nit trgovci imaju nepresusan izvor para pa da kupe veliku količinu svega po jeftinim cijenama nit distributeri imaju neograničeno rabata za sve pa da mogu uvijek sati svima jednako.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ 1 = four