More

  Koliko su realni oružani sukobi u BiH

  Nevladin centar za preventivnu akciju napravio je procjenu trenutnih i potencijalnih sukoba u svijetu te njihov mogući uticaj na interese SAD-a.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Američki centar za preventivnu akciju napravio je procjenu trenutnih i potencijalnih sukoba u svijetu te njihov mogući uticaj na interese SAD-a. U ovogodišnjem istraživanju pojavilo se osam potencijalnih novih rizika.

  Jedan od njih je i eskalacija tenzija ili ekstremističkog nasilja na Zapadnom Balkanu što bi potencijalno moglo dovesti do opasnosti oružanih okršaja.

  Bosna i Hercegovina, zajedno sa susjedima te Kosovom, Makedonijom i Albanijom u društvu Južnog Sudana, Kenije, Nigerije, Zimbabvea, Malija…

  U vrijeme kada Amerikanci svode svoje račune za ovu godinu, prave i procjenu zbivanja u narednoj. Nevladin centar za preventivnu akciju napravio je procjenu trenutnih i potencijalnih sukoba u svijetu te njihov mogući uticaj na interese SAD-a.

  Eskalacija tenzija ili ekstremističkog nasilja na Zapadnom Balkanu što bi potencijalno moglo dovesti do opasnosti oružanih okršaja. Danijel Server kaže da se građani BiH ne trebaju plašiti.

  “Ništa u tom izvještaju nema što ljudima na Balkanu već nije poznato. Svi dosadašnji sukobi poput onog u makedonskom parlamentu se mogu proširiti i pogoršati situaciju. Imate određene islamističke ekstremiste u BiH koji dolaze iz inostranstva. Pomoć iz SAD-a bi bila korisna i dobra, ali mislim da ne može zamijeniti Bosance koji moraju riješiti svaki problem”, kazao je za N1 američki stručnjak za Balkan Daniel Serwer.

  Za domaće eksperte ovakva procjena ima i dobre i loše strane.

  “Loša strana je da smo postali područje potencijalnog konflikta a ovdje se spominje i utjecaj Rusije na ovaj dio Evrope. Bolja strana je da će ovo vjerovatno natjerati američku administraciju da se uključi više u djelovanje na Zapadnom Balkanu”, kazao je Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije.

  Forma međunarodne intervencije odnosno medijatora neophodna je kaže Hadžović. Za to vrijeme u Atlantskom vijeću BiH zadovoljni su onim što Amerikanci trenutno rade na ovim prostorima.

  “Mi smo vrlo bitan strateški partner SAD-u kao jedna mla država ovdje na Balkanu gdje ćemo se integrisati. Američka administracija će pomoći BiH a kamoli da će ovdje doći do oružanog sukoba, ja sam uvjerena da neće”, kazala je Dijana Gupta.

  A dok nam Amerikanci predviđaju godinu u kojoj su oružani sukobi vrlo mogući, naše policijske agencije su uništile blizu dvije i po hiljade komada oružja.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty − = eighteen