More

  Kolegij Otiska: Poziv nadležnima da ispitaju komentare koji pozivaju na nasilje nad odgovornim osobama Portala

  spot_imgspot_img

  Kolegij Informativnog portala Otisak.ba javno poziva nadležne da ispitaju pojedine komentare na zvaničnoj facebook stranici Otiska ispod članka pod naslovom “Zahirović: Gadi mi se licemjerje, kukavičluk i politički diletantizam autora saopćenja NiP Brčko”, objavljenog u petak, 21. avgusta, u kojima ima pozivanja na nasilje nad odgovornim osobama našeg Portala.

  Naime, pojedini komentari su toliko „nabijeni mržnjom“, pa je upućen i poziv na linč novinara našeg Portala „da se ciglom razbije glava“.

  Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da su svojim reakcijama poziv na nasilje podržale i osobe koje su od ranije evidentirane u policijskim, tužilačkim i sudskim arhivama po raznim osnovama, a koje su aktivisti i kandidati pojedinih političkih subjekata na predstojećim izborima.

  U tom smislu, pozivamo sve političke subjekte na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da svojim aktivistima skrenu pažnju da na civiliziran i argumentovan način iznose svoje mišljenje u komentarima na našem Portalu, jer govorom mržnje, pozivanjem na nasilje, provokacijama i uvredama, upućenim onima koji samo rade svoj posao, ili onima koji imaju drugačije mišljenje, ne mogu doprinijeti stvaranju modernog demokratskog društva, čemu bi trebali svi da težimo.

  Zaštitu novinarske profesije i sloboda, osim od nadležnih institucija zaduženih za sigurnost građana, zatražit ćemo i od međunarodnih institucija, novinarskih udruženja i svih relevantnih faktora u Bosni i Hercegovini.

  Ovom prilikom obavještavamo javnost da ćemo i u narednom periodu, kao i do sada, o svim dešavanjima u našem gradu izvještavati maksimalno korektno i u skladu sa svim važećim postulatima naše profesije, ali nikako nećemo pristati na ucjene, prijetnje i zastrašivanja.

  Autor: Kolegij Otiska

  Čitano

  Povezani članci