More

  Kokanović: Nisam nikad kroz politiku radio za profit i interes

  spot_imgspot_img

  U četvrtoj epizodi Otiskovog Specijala urednik i voditelj Admir Kadrić razgovarao je sa Zoranom Kokanovićem, prvim čovjekom Socijalističke partije u Brčkom i poslanikom u Skupštini Brčko distrikta BiH.

  SP je u proteklom mandatu, podsjetio je Kadrić gledaoce, u vlast ušao tako što je pristupio koaliciji sa SNSD-om, a nakon istupanja iz vlasti koalicije SDS-NDP.

  Kokanović je istaknuo da je SP za kratkog obitavanja u vlasti imao niz inicijativa kao što su amandmani na Zakon o radu koji su uveli obavezni topli obrok i dodatna dva dana na godišnji odmor. Dodao je i da su u Vladi vodili Odjeljenje za poljoprivredu.

  Kadrić je sagovorniku prenio glasine o tome da su Bojanu Đokiću na posljednjim izborima na listiće „dodavane crte“ kako bi kasnije bili proglašeni nevažećim i da je to pravi razlog zašto on nije osvojio skupštinski mandat.

  Ne razumijem ko je dodavao crte na glasačke listiće?”, pitao je Kokanović, dodavši da su na biračkim mjestima bile kontrole i ponovljeno brojanje glasova.

  Kokanović smatra da je pravi razlog ovakvog podbačaja Đokićeva odluka da se postavi na broj 32 na kandidatskoj listi.

  I sa broja 32 on je dobio 900 glasova. Nažalost, neki drugi su prošli koji su bili više rangirani”, rekao je Kokanović i podcrtao da sa Đokićem nema nikakav sukob.

  Štaviše, Kokanović je najavio da SP očekuje da Bojan Đokić bude kandidat za poslanika u Skupštini Republike Srpske.

  Uz izborni proces idu i prevare, pa je Kadrić tražio od gosta da prokomentariše optužnice protiv kandidata sa lista HSS-a i NDP-a.

  Ko god je nešto pogriješio o zakon, mora da i odgovara“, kazao je Kokanović, naglasivši da su i neke druge stranke radile „neke slične stvari“, ali da za njih nema optužnica; te da se išlo „ciljano prema nekim ljudima“.

  U nastavku razgovora negirao je Kadrićevu tvrdnju da je Mejra Šečić peti poslanik SP-a i da je u politiku uvedena putem neimenovane nevladine organizacije.

  Ona je u opoziciji zajedno sa SP-om i naravno da imamo neki dogovor“, kazao je i dodao da o odnosu neimenovane nevladine organizacije i Mejre Šečić morate pitati njih dvoje“.

  SP-ov opozicijski status Kokanović vidi kao „slabost srpskog dijela“. Otkrio je da se prvi čovjek SP-a Petar Đokić sastao sa SNSD-om, ali da „oni nisu ispoštovali dogovor prije i poslije izbora“.

  Nisam nikad kroz politiku radio za profit i interes“, poručio je Kokanović, dodavši je da je priča o davanju kredita od 100 KM u njegovim kladionicama, kako bi prikupio glasačko tijelo, spinovanje.

  Još se govorilo o njegovom poštenju, liku i djelu. Saznali smo da je Kokanovićeva majka bila aktivna u nevladinom sektoru, dok mu je otac Duško bio šef policije. Ovakvo porijeklo prema Kadriću dalo je gostu „kredit“ kod policije da ga „ne diraju“.

  Ako ima neki razlog, nek me diraju“, komentirao je, dodajući da je on jedini predsjednik stranke koji je na dan izbora sve vrijeme proveo u sjedištu partije.

  Kazao je da pola plate daje za tri stipendije i da mu niko iz porodice ne radi na budžetu.

  Dok se ja bavim politikom niko neće biti na budžetu.

  Na pitanje da li bi i sada prešao u vlast, Kokanović je poručio: „Naravno, ali pod nekim uslovima.

  Autorica: Emina Osmić Hajdarević
  Cijela emisija

  Razgovore na teme u članku možete pogledati na ovim minutama:

  • 2:00 – 21:23
  • 35:03 – 45:50
  • 1:00:00 – 1:04:50

  Čitano

  Povezani članci