More

  Kokanović: Nevjerovatno je da neki poslanici sjede u klupama i da posluju s Distriktom

  spot_imgspot_img

  Zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH i predsjednik Socijalističke partije u Brčko distriktu BiH Zoran Kokanović za četvrto izdanje Otiskovog Specijala govorio je o ciljevima opozicije, ocijenivši dosadašnji rad Vlade. S njim je razgovarao voditelj i urednik emisije Admir Kadrić.

  Mi smo sada opozicija koja će da bude konstruktivna u nekim normalnim prijedlozima, ali i kritički ćemo se ponašati prema vlasti“, najavio je Kokanović.

  Istaknuo da podržava sistem rotacije, ali da se o principu rotiranja „treba dogovoriti“.

  Kazao je da zbog ovakvog principa stranke ne mogu raditi kampanje za „neko ime i prezime“ već za liste, pa je uzgred spomenuo da je zato SNSD-ovo predizborno promoviranje Siniše Milića kao budućeg gradonačelnika „laganje birača“.

  Otprilike 150 dana nove Vlade je prošlo, pa se gost osvrnuo na rezultate rada za koje, uglavnom, nije imao mnogo pozitivnih komentara.

  Za dobro funkcioniranje JZU-a tokom pandemije najviše zasluga je dao mladim doktorima i „djeci koja su primljena na ugovor“, dodavši da je među osobljem bilo i „dezerterstva“.

  Spomenuo je i odbjegle specijalizante koji se nakon specijalizacije nisu vratili u Brčko, kazavši da će insistirati da je „njihova obaveza da se vrate“, jer su se usavršavali na račun Distrikta.

  Ni Odjeljenje za obrazovanje nije ostalo zakinuto za kritike, pa je kazao kako „Odjeljenje za obrazovanje ne radi ništa“, dodavši da „nisu u stanju da raspišu konkurs umjesto ugovora“.

  Posebno nezadovoljstvo je iznio na račun trenutnog šefa Odjeljenja Zorana Bulatovića, rekavši da on „nije adekvatan da obavlja tu dužnost“.

  Jedina dobra stvar što je Vlada uradila, pod pritiskom supervizora, što je poslala neke zakone na usvajanje, Zakon o sukobu interesa prije svega. Sve druge stvari Vlada nije uradila kako treba“, zaključio je Kokanović.

  Istaknuo je da Zakon o sukobu interesa „treba da bude neki motor da se urade neke promjene u Brčko distriktu“, i dodao, „nevjerovatno je da neki poslanici sjede u klupama i da posluju s Brčko distriktom.“

  Kadrić je podsjetio gosta da je i sam privrednik i da pored kladionica vodi i firmu koja eksploatiše šljunak iz Save, na što je Kokanović odgovorio da je saglasnost za čišćenje korita rijeke Save dobio prije 25 godina.

  Amandman na Zakon o sukobu interesa koji se tiče upravljačkih i vlasničkih prava Kokanović je ocijenio kao „višak teksta“.

  Ako imam vlasnička prava, automatski imam upravljačka prava“, zaključio je.

  Najavio je da će opozicija novoosnovanoj Kancelariji za prevenciju korupcije dostavljati dokumente i da će imenom i prezimenom prozivati one koji su radili protiv interesa građana.

  Trenutnu vlast gost je odbio proglasiti privremenom.

  Vlast je vlast i to je realnost. I ja ne mogu da govorim da je nešto privremeno i da li će se nešto desiti, da li će neko otići u opoziciju, da li ćemo mi biti dio vlasti – na to pitanje vam ja ne mogu odgovoriti.

  Istaknuo je da će opozicija pritiskom na vlast i konstruktivnim idejama djelovati u korist građana, zaključivši da „nema jake vlasti bez jake opozicije“.

  Autorica: Emina Osmić Hajdarević
  Cijela emisija

  Razgovore na teme u članku možete pogledati na ovim minutama: 21:23 – 35:03 i 45:50 – 1:00:00.

  Čitano

  Povezani članci