More

  Ko, kako i zbog čega daje kodne nazive policijskih akcija u Bosni i Hercegovini?

  “Zlatni karat”, “Balkanski kartel”, “Tekila”, “Viza”, “Tebra”, “Kamagra”, “Kasa”, “Kazanova”, “Royal”, “Brend”, “Pečat”, “Zadruga”, “Koverta”, “Pandora”, “Lutka”…, riječi koje običnim građanima ništa ne znače.

  Međutim, ako pitate policajce, istražitelje, tužioce, sudije, advokate ili novinare odmah će vam kazati da se radi o kodnim nazivima policijskih akcija. Policijske agencije u Bosni i Hercegovini godinama unazad realizirali su na stotine policijskih akcija u kojima su “mete” bile kriminalne grupe i osobe koje krše važeće zakone u našoj domovini.

  Zajedničko za sve akcije svakako su kodna imena, koja su vrlo često i maštovita. Davanje kodnih naziva policijskim akcijama nije ništa novo, jer identična praksa je u bh. komšiluku, prije svega u Srbiji i Hrvatskoj, ali i čitavom svijetu.

  Zašto se to radi? Stručnjaci su mišljenja da postoji bezbroj razloga, ali se imena daju ponajviše iz praktičnih razloga. Slučajevi se lakše pamte, do podataka se jednostavnije dolazi, sudionici u akciji se jednostavnije orijentiraju i grupiraju. U čitavoj priči olakšano je naravno i novinarima, prije svega rubrike crna hronika, koji tako lakše prate neki slučaj.

  Dodirne tačke

  Nazivi su najčešće povezani s konkretnim predmetom. Tako, recimo, velika akcija “Volan” bila je usmjerena na razbijanje automafije u Bosni i Hercegovini. Međutim, to nije “pisano pravilo” jer ima situacija i kada naziv akcije nema dodirnih tačaka sa onim što se u istoj radi.

  Tako je, primjera radi, daleke 2016. godine izvedena akcija “Gold”. Iako je svima prva asocijacija zlato, akcija je bila usmjerena na hapšenju osoba, mahom pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) koji su zloupotrebljavali službeni položaj, vršili krijumčarenje te primali darove.

  Isto se može kazati za posljednju akciju kodnog naziva “Vizionar”, koju su izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS). Podsjetimo, u akciji je uhapšen bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji se sumnjiči za krivična djela zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

  Slična situacija je bila i sa akcijom kodnog naziva “Start” u kojoj je u maju uhapšen Ibrahim Hadžibajrić, općinski načelnik Starog Grada. Podsjetimo, pored Hadžibajrića u istoj akciji uhapšeni su i Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić i Alma Destanović.

  Njima je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor, a osumnjičeni su za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca.

  Šta kažu iz SIPA-e i FUP-a?

  Međutim, ko daje kodna imena akcija? Ima li neki poseban tim ili čovjek unutar policije zadužen upravo za ovako nešto? Veliki broj akcija izveli su pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA). Iz spomenute agencije na upit portala Radiosarajevo.ba odgovorili su šturo.

  “Kodna imena predmeta u radu Državne agencije za istragu i zaštitu određuju se u Agenciji. O detaljima ne možemo izlaziti u javnost”, naveli su iz SIPA-e.

  Nešto konkretniji su bili iz Federalne uprave policije (FUP), čiji pripadnici također iza sebe imaju na stotine akcija.

  “Kodna imena akcija određuju policijski službenici uz dogovor sa postupajućim tužicima”, naveli su iz FUP-a u odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba.

  Sakriti svrhu

  Imenovanje policijskih akcija “šiframa”, kao što smo već naveli, uhodani je dio policijskog posla u cijelom svijetu.

  Dakle, ime akcije se koristi kao sidro oko kojeg se grupiraju posao i ljudstvo.

  Ako je ona u nekom dijelu tajna, cilj je sakriti njenu svrhu od nižerangiranih policajaca, ali i samih kriminalaca.

  U Hrvatskoj, recimo, kodno ime akcije može dati bilo koji istražitelj iz tima, komandir, direktor policije, a često i sam državni advokat.

  Radiosarajevo.ba//Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixty three = sixty nine