More

  Ko je Eldin Diglisić i šta je ponudio FK Željezničar?

  spot_imgspot_img

  Na redovnoj Skupštini FK Željezničar, održanoj u ponedjeljak 27. juna, delegati su dvotrečinskom većinom usvojli odluku da se Eldin Diglisić, Sarajlija koji je u Sjedinjenim Američkim Državama izgradio poslovno carstvo, izabere za strateškog partnera, koji će pomoći Klubu da „ispliva“ iz velike krize.

  Šta je Eldin Diglisić ponudio FK Željezničar?

  Kako iz dobro obaviještenih izvora saznaje Sportsport.ba priča sa Diglisićem tek, u stvari, u pravom smislu počinje. Dosadašnji pregovori, koji su vođeni pod velom tajnosti i u koje su direktno bili uključeni članovi Skupštine Nasuf Drinjaković i Nihad Odobašić, a u koje nisu bili potpuno upućeni niti svi članovi „Željinog“ rukovodstva kako pregovori ni na koji način ne bi bili kompromitivani, često su upadali u krizu, ali se ipak došlo do toga da se Diglisića zainteresuje za ulaganje u Željezničar.

  Diglisića, koji je „po američki“ okrenut isključivo stvaranju profita, kako SportSport.ba nezvanično saznaje ne zanima mnogo sportski segment kluba i daljnji razvoj toga bio bi ostavljen samom rukovodstvu. Ovog bosanskog biznismena, vlasnika firme ShipEx u SAD, ali i suvlasnika nekoliko biznisa u BiH, među kojima su Residence In by Marriott na Čobaniji u Sarajevu, Tarčin Forest Resort i brojni drugi, zanima da „u pogon“ stavi imovinu Željezničara i upravo u tom smjeru ide i njegova ponuda.

  Neslužbene informacije govore da bi se ulaganja odvijala preko d.o.o. Željezničar čiji bi većinski vlasnik bio Diglisić, a određeni dio pripao bi i Udruženju građana odnosno Fudbalskom klubu. Neslužbeno, u zvaničnoj ponudi koja je stigla na adresu kluba, Diglisić se obavezao da “poravna” sve dugove Željezničara, te da napravi trening kamp i investicijama dovede stadion do 4. UEFA kategorije.

  Drugim riječima, bosanskohercegovački biznisme od Grbavice planira napraviti istinskim „hramom fudbala“, ali i mjestom gdje će se na „svakom ćošku“ stvarati profit. Zauzvrat, prema neslužbenim informacijama bi dobio pomoćni teren da njemu pravi poslovni kompleks, te pravo na korištenje stadiona, poslovnih prostora i svega što izgradi ali na određeni broj godina. Koliko, zavisit će od konačnog dogovora, a od dobiti postotak bi imalo i UG i to onoliki koliko procenata bi imalo u d.o.o.

  Naravno, mnogo detalja nedostaje, no neslužbene informacije govore da zbog strogih američkih zakona Diglisić ne može direktno ulagati u sportski segment odnosno Fudbalski klub, ali da je spreman kroz određeni vid sponzorstva ili na sličan način i u tu svrhu uložiti novčana sredstva. Ali, sve to biće definisano konačnim dogovorom koji mora biti sklopljen do kraja idućeg mjeseca, a ukoliko dođe do njega onda će ga Skupština dvotrećinskom većinom morati potvrditi.

  Izabrano novo rukovodstvo kluba

  Ipak, sa Diglisićem ili bez njega čini se da za Željezničar dolaze bolji dani jer na jučerašnjoj sjednici Skupštine izabrano je novo rukovodstvo kluba, na čijem čelu se nalazi Edis Kovačević, britki ekonomista, uposlenik Centralne banke BiH, koji će zasigurno sa autoritetom stvari znati posložiti na pravi način.

  U UO je ušao i Jusuf Tanović, dugogodišnji uposlenik USAID-ovih projekata u BiH, vlasnik MBA-a američkog Univerziteta u Delawereu, upravitelj Čurčića vakufa i vođa tima za pregovore u ime 50 sportskih kolektiva iz Federacije BiH sa Vladom FBiH za Covid pomoć bh. sportu, inicijative koju je pokrenuo upravo Željezničar.

  U Upravnom odboru nalaze se i Bakir Sadović, dugogodišnji diplomata, trenutno Ambasador BiH u Oslu, direktor Klinike za radiologiju na KCUS-u, ugledni Dr. Fuad Zukić, kao i Kerim Balić, suvlasnik programerske firme Ankora, koja sarađuje sa brojnim međunarodnim klijentima.

  U UO su još i Ilijas Kovačević, direktor KSC Hadžići, Mirza Bašinac iz Sportskih igara mladih, te uposlenik MUP-a Seudin Novalić, čiji je prvenstveni zadatak sigurnost, ali koji je verziran i da pomogne u selektiranju odgovarajućeg igračkog kadra.

  Ipak, najveći autoriteti ostaju Edin Cernica iz Uprave za indirektno oporezivanje, koji je javnosti postao poznat kada se usprotivio nekadašnjem direktoru UIO Kemalu Čauševiću, te Džermin Pašić, Tužitelj BiH, koji sa svojim kolegom Mirzom Hukeljićem, inače članom Skupštine Željezničara, pred Sudom BiH brani interese Države BiH u procesu „Respiratori“.

  Hayat.ba//Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  88 + = ninety five

  Čitano

  Povezani članci