More

  K´o biber po pilavu

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U moru događaja koji su zadnjih sedmica napravili tektonske poremećaje ne političkoj sceni Brčko distrikta BiH a i šire, trenutni štrajkovi dođu, ili ih bar ja tako doživljavam, kao svojevrsno osvježenje.

  Piše: Hakija Karić

  Da, dobro ste pročitali – osvježenje i pozitivnost koji me raduju, ili što bi naš narod rekao: k´o biber po pilavu!

  Strah i interes

  Drago mi je da su se konačno digli i oni koji su sve ove godine mahom glavu kao nojevi zabijali u pijesak i trpili zulume kojekakvih šefova, šefića, „prvaka“ i „vođa“. Neki su podnosili sve oblike poniženja iz straha i neupućenosti a većina iz interesa jer su mahom bili i ostali dužnici (oni znaju kome!) po raznoraznim osnovama. Što se dužništva tiče ono ostaje – neprestano visi nad vratom, uz blago  promijenjene političke odnose.

  Drugo, što me posebno raduje je činjenica da sve protiče dostojanstveno i lično podržavam štrajkove kao način izražavanja nezadovoljstva i borbe za vlastita prava, ali samo onda kada se odvijaju u okvirima normalnosti, bez ugrožavanja tuđih prava,  dobara ili ličnog integriteta.

  Sama riječ štrajk dolazi od engleske riječi strike i bukvalno znači udar, ili prekid rada i radnih aktivnosti dok se ne ispune postavljeni zahtjevi onih koji su organizirali štrajk.

  Šaptači i bukači

  Uprkos svemu nameće se neizbježno pitanje: otkud ovaj štrajkački cunami baš ovih dana i otkud baš u ovom obimu?

  Zar do sada nije bilo razloga da se krene u odbranu prava i zar je do sada baš sve bilo med i mlijeko?

  Za neupućenog posmatrača se stiče dojam da ovi štrajkovi nisu svojevrstan odjek netom prošlih političkih turbulencija, mada je i pticama na grani jasno da se u pozadinskim redovima nalazi veliki broj „navijača“ i „šaptača“ koji danas podržavaju ono što su jučer svim silama osporavali.

  Ti bukači se trude da kroz svoj način „borbe“ zabiju pokoji, nogometnim rječnikom rečeno, politički gol, mada nisu svjesni da u svakoj utakmici imaju dvije vrste golova – u tuđu ali i u vlastitu mrežu.

  Nadaju se da će buduće vrijeme (čitaj: Lokalni izbori 2024.) stvari opet postaviti u ravnotežu mada je to na visokom štapu i u domenu relativnosti. Predstojeća izborna borba bez ključeva od sehare tj. budžetskih sredstava, bit će vrlo teška i zahtjevna, pogotovu onima koji su naviknuti da uzimaju i dijele, ali ne iz vlastitog džepa.

  Pitanje krivice

  Ono što je jasno i što se može adresirati svim političkim stranama (fokus na bošnjačke zastupnike) ove brčanske “štrajkačke utakmice“, kako onima u opoziciji tako i onima koju su trenutno dio vlasti, je činjenica da su svi krivi za stanje i u zdravstvu, i u obrazovanju, i oko „ugovora o djelu“, i oko „Luke“, i oko „Komunalnog“, itd., jer sve trenutne stranke su manje-više direktni sudionici svih događanja od 2000. godine, tj. uspostave Distrikta.

  Iako su neke stranke novijeg datuma, s novim političkim licima, to ih ne amnestira od odgovornosti jer im je većinski rukovodeći kadar bio dijelom nekih drugih političkih „konstanti“, s kojima danas ne žele imati ništa zajedničko. Izbjegavanje odgovornosti i nuđenje nerealnih rješenja je klasični pupulizam koji kad tad dođe na naplatu.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy two ÷ eight =