Knjigoljubac: Daruj knjigu za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori

Autor: Knjigoljubac

Sarajevska Općina Centar, na čelu sa dr. Nedžadom Ajnadžićem, a u saradnji sa BZK „PREPOROD“ i izdavačkom kućom „KNJIGOLJUBAC“ pokrenula je akciju prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori. Cilj je prikupiti bibliotečku građu s fokusom na temu historije Bosne i Hercegovine, historije Bošnjaka, historije bosanskohercegovačke i  bošnjačke književnosti, kulture, lingvistike,  prava, ekonomije i svih ostalih područja bitnih za obrazovanje mladih.  Prikupljanje  što većeg broja  knjiga  će raznovrsnim sadržajima obogatiti pomenutu biblioteku i  pokazati postojanje čvrstih veza između Bošnjaka Sandžaka i Bosne i Hercegovine koje i u simboličkom smislu ukazuju na brigu matične države Bošnjaka spram sunarodnika bez obzira u kojoj državi žive. Akcija traje od 1 do 10. oktobra, a pored 15 mjesnih zajednica Općine Centar  provodit će se i na 15. oktobarskom salonu knjiga na trgu Djece Sarajeva ispred BBI centra.

Bošnjačko Vijeće u Crnoj Gori je 11. maja 2018. godne, simbolično na „Dan zastave Bošnjaka“, otvorilo prvu bošnjačka biblioteku koja radi i funkcioniše pod pokroviteljstvom i u prostorijama Vijeća. Do sada je putem donacija i kupovinom, obezbijeđeno oko 5.000 knjiga i to je samo početak jer, BV u CG, ima za cilj da ova biblioteka svojim bibliotečkim fondom, načinom uređenja i djelovanjem, bude prepoznatljiva u zemlji i regionu.

Ovim projektom sublimiraće se bošnjačka literatura iz Crne Gore, Bosne, Srbije, Kosova…i na taj način će se omogućiti lakša dostupnost bošnjačke književnosti, historije i kulture, kako istraživačima tako i široj čitalačkoj publici koja do sada nije mogla doći do pomenute literature. Biblioteka, također, ima odjel za djela svjetskih autora.

Tendenciju rasta interesovanja čitalačke publike stvara mogućnost da biblioteka bude pod finansijskim pokroviteljstvom države. Stoga organizatori pozivaju izdavačke kuće, knjižare, autore knjiga i građane da se priključe ovoj plemenitoj akciji.