Knjigoljubac Brčko: Objavljena knjiga eseja i kritika “Iskorak iz muka” Almira Zalihića

  Izdavačka kuća KNJIGOLJUBAC iz Brčkog, ovih dana objavila je knjigu eseja i studija ISKORAK IZ MUKA sarajevskog književnika Almira Zalihića.

  Knjiga je sastavljena od izabranih kritika nastalih zadnjih deset godina u povodu knjiga iz književne i kulturne bosnistike.

  Većina ih je nastala u povodu javnih predstavljanja pojedinih naslova, većina štampana u novinama i časopisima, a tek nekoliko njih se prvi put objavljuju u knjizi. 

  Profesor dr. Muhidin Džanko smatra da “kao kvalitet ove Zalihićeve knjige treba istaknuti i njegov „konstantinovićevski“ napor da se napravi književni inventar naše suvremene književnosti i da svaki pisac dobije ono mjesto koje mu objektivno pripada na skali književnoestetskih vrijednosti. Zalihić je u tome književnokritičkom inventarisanju pokazao svu raskoš svoga kritičkog talenta, kao i osebujnost svoga esejističkog pisma”.

  Džanko dalje smatra “da će ova knjiga sigurno doprinijeti boljem i potpunijem sagledavanju naše suvremene književne produkcije, navlastito stoga što sama knjiga implicite osporava ali i provocira našu umišljenu akademsko-profesorsku nauku o književnosti, koja ziheraški promovira kanon kao mjesto ideološke moći i privilegiranosti”.

  S obzirom da je ovakva vrsta knjiga rijetkost na našim prostorima, ona je prava poslastica za ljubitelje ovog žanra pisane riječi.

  Autor: Izdavačka kuća Knjigoljubac Brčko

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × five = forty