More

  Klub Bošnjaka uložio veto na zaključke Narodne skupštine RS

  Zaštita vitalnog nacionalnog interesa na zaključke koje je prošle sedmice usvojila Narodna skupština RS o stavljanju van snage Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995.

  Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je danas zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na zaključke koje je prošle sedmice usvojila Narodna skupština RS o stavljanju van snage Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

  Sjednici Narodne skupštine nisu prisustvovali poslanici iz reda Bošnjaka, a na zasjedanju se obratio Admir Čavka, šef Kluba poslanika Koalicije Domovina, koji je istakao da je “pravna činjenica da se u Srebrenici desio genocid”.

  “Delegati su jednoglasno izglasali odluku o povredi vitalnog nacionalnog interesa. Krše se i Ustav i zakoni i poslovnici i ako je od predsjednika Vlade, previše je. Mislim da je ovo sramna odluka. Pitam ih, da li je ovo bajramska čestitka – ponovo kopati po ranama žrtava? Necivilzacijski je ovo čin. Bolesni um i bolesna politika su i doveli do rata, bolesni umovi su i počinili genocid koji je verificiran na Međunarodnom sudu. Bolesni umovi negiraju genocid, skrivaju masovne grobnice. Predsjedniče i Vlado, kakva međunarodna i neutralna komisija, kakva ima objektivnija od Međunarodnog suda, činjenica koje su koristili, izjava počinilaca, osuđenih, presuđenih, zaista ne znam čemu ova politika vodi”, rekao je danas nakon sjednice Kluba bošnjačkog naroda Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba.

  Prema njegovim riječima, Narodna skupština je donijela zaključke, a ne čekajući mišljenje klubova Vijeća naroda, Vlada RS-a je djelovala ne čekajući objavu u Službenom glasniku.

  On je podsjetio da je u većini institucija u toku kolektivni godišnji odmor, a Klub Bošnjaka uputiće dopise sekretarima Vijeća naroda, Narodne skupštine i Vlade RS o kršenjima poslovnika ovih institucija. Od zaštite vitalnog nacionalnog interesa ne očekuju mnogo, obzirom na to da su u četverogodišnjem mandatu samo dva puta uspjeli postići kompromis. Cilj im je da ispoštuju proceduru te da se nakon bilo kakvog odgovora Ustavnog suda RS, obrate Ustavnom sudu BiH.

  Postupajući po zaključcima koje su jednoglasno usvojili poslanici Narodne skupštine RS-a, entitetska Vlada je u subotu na posebnoj sjednici stavila van snage izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, te izvještaj Radne grupe za sprovođenje zaključaka iz konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu.

  Osim toga, Vlada RS je donijela odluku o forimiranju nezavisnih međunarodnih komisija koje će utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu 1992.-1995. godina, te o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 + one =