Kina razvija najmoćniji računar na svijetu

  Kompjuter Tianhe-3 će moći obaviti kvintilijun operacija u sekundi i komunicirati s visokim stepenom inteligencije.

  Tianhe-1, prvi kineski kvadrillionski računar, opslužuje više od 1.600 istraživačkih instituta [EPA - Arhiva]

  Kineski znanstvenici razvijaju supermoćno računalo koje će moći obaviti kvintilijun (billijun bilijuna) operacija u sekundi i tamošnji znanstvenici tvrde da će to biti najmoćniji ‘stroj’ na svijetu.

  Računalo je već nazvano Tianhe-3, a njegov dolazak najavio je novinarima na marginama 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine Meng Xiangfei, jedan od šefova Nacionalnog superračunalnog centra.

  - Reklama -

  Bit će to, kako je rekao, deset puta brže računalo od trenutačno najbržeg na svijetu, moći će komunicirati s visokim stupnjem inteligencije, ali također i biti korisno u tradicionalnim industrijama poput metalske, stvarajući biznis modele te kreirajući, primjerice, projekte za čitave male ‘pametne’ gradove.

  Godišnje 600.000 novih diplomaca

  “On će podržavati razvoj zdravije, moćnije i digitaliziranije Kine”, poručio je Xiangfei, kako prenosi Tanjug.

  Upravo sada, kako je objasnio, Tianhe-1, prvo kinesko kvadrillijunsko računalo, opslužuje više od 1.600 istraživačkih instituta u više od 20 kineskih provincija.

  “Kina namjerava postati najmoćnija tehnološka sila u svijetu do 2035.”, dodao je, navodeći da svake godine izađe sa studija više od 600.000 novih diplomaca obučenih za najviše tehnologije.

  On kaže i da će Kina nastaviti ulagati u nova znanstvena i tehnološka dostignuća te navodi kako je vrlo zadovoljan što njegova zemlja postaje inovacijski i tehnološki snažna nacija.

  IzvorAgencije

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 40 = forty eight