KBU ARBiH BDBiH: Tužilaštvo nastavlja sa aktivnostima na izjednačavanju zločina

Tužilaštvo BDBiH (Foto: Arhiva)

Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH putem ovog saopštenja želi iznijeti svoj stav vezan za podizanje optužnice protiv gospodina Senada Halkića i dešavanja na Bukvičkom platou iz septembra 1992. godine.

Prije početka vojne akcije u Bukviku civilne vlasti smještene u G. Rahiću su uporno i u više navrata pokušavale dogovoriti sa tadašnjim vlastima u Bukviku način korištenja putne komunikacije za Tuzlu koja bi bila korištena za transport teških ranjenika i u isključivo humanitarne svrhe. Zbog odbijanja i neodgovornosti srpskih predstavnika da se postigne dogovor do istog, nažalost, nije došlo. Jedino što je preostalo je bila vojna akcija na pomenutu teritoriju usmjerena prema vojnim ciljevima VRS-a u kojoj je bilo 524 vojnika sa dugim cijevima, 2 minobacača i PAT. U toj akciji je poginulo 5 pripadnika naše brigade, među njima i zamjenik komandanta i bataljona, a dvojica boraca su teško ranjena.

U toku trajanja vojne akcije na legitimne vojne mete i ciljeve, a u skladu sa ženevskim konvencijama, u kojima je moguća kolateralna šteta nad civilima, u razmjeni vatre došlo je do minimalnog broja žrtava, bez ubijanja civila i zarobljenih vojnika, prvenstveno zahvaljujući ustrojenosti i disciplini naših vojnika i profesionalnosti komandnog kadra. Prilikom izvođenja akcije sve osobe zatečene u ratnoj zoni su bezbijedno evakuisane iz nje, nakon čega su razmijenjene.

Smatramo da je podizanje optužnice protiv gospodina Senada Halkića još jedan pokušaj Tužilaštva da se zauzmu sudski i tužilački kapaciteti i procesuiraju navodni zločini iz legitimnih vojnih akcija te da se na takav način ne procesuiraju ubistva 496 civila koji su u gradu odvođeni iz kuća, mučeni i ubijani na monstruozan i svirep način uz mnogobrojna silovanja u logorima Luka, DTV Partizan, SUP, kasarna i drugi, kao i rušenje mostova na Savi i varvarsko uništavanje Brčanskih džamija.

Tužilaštvo nastavlja sa aktivnostima na izjednačavanju zločina i na takav način pokušava prikriti svoj nerad i loš dosadašnji rad kada su u pitanju zločini počinjeni nad nesrpskim stanovništvom u Brčkom.

Smatramo da nema većeg i argumentovanijeg razloga za profesionalniji i pravedniji rad Tužilaštva od posmrtnih ostataka ekshumiranih u masovnoj grobnici Gorice, ljudski, objektivno i argumentovano nema. Nažalost, Tužilaštvo je i pred tim dokazanim činjenicama zatvorilo oči. Mišljenja smo, bez namjere da vršimo pritisak na rad Tužilaštva, da bi se trebao staviti akcenat i fokusirati se na procesuiranje i kažnjavanje zločina i nedjela koja su već dokazana i niti su procesuirana niti sankcionisana.

Ovakav rad Tužilaštva ne doprinosi povjerenju u rad institucija i isto tako ne doprinosi stvaranju i jačanju povjerenja među građanima i objektivnog suočavanja sa prošlošću i nastavku života na prostoru Brčko distrikta BiH.

Autor: KBU ARBiH BDBiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

thirty ÷ = six