Katolici u Gornjoj Skakavi proslavili blagdan “Rane Svetog Franje”

Autor: Portal Radija Brčko

Na lokalitetu nekadašnjeg franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi kod Brčkog danas je obilježen blagdan „Rane Svetog Franje“. Zbog pandemije, ove godine je upriličeno samo misno slavlje uz značajno smanjen broj hodočasnika i izostanak tradicionalnog cjelodnevnog druženja.

Na svečanom misnom slavlju, koje je predvodio gvardijan tuzlanski fra Željko Nikolić, zbog mjera i preporuka Kriznog stožera nazočio je manji broj vjernika, nego prethodnih godina. No, i pored toga, bila je ovo prigoda da se lokalno stanovništvo i gosti prisjete duhovnih načela utemeljitelja Franjevačkog reda, ali i mjesta na kojem su stoljećima živjeli Hrvati. Na to je danas ukazao i gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravama – fra Niko Josić u ime domaćina.

fra Niko Josić

„Ovaj današnji blagdan Rane Svetoga Franje proslavljamo na specifičan način jer se uistinu i nalazimo u vremenu koje je neobično, koje je omeđeno pandemijom COVID-19. Na jedan način mi ovdje obogaćujemo svoj duh dolazeći na ovo sveto mjesto i slaveći ovaj duhovni događaj. Ja sam ponosan i vrlo sretan da smo danas mogli i proslavom svete mise pridonijeti i ovom našem duhovnom obogaćenju samoga ovoga kraja“, rekao je fra Josić.

Među gostima koji su nazočili današnjem obilježavanju blagdana Rane Sv. Franje bio je dr. Anto Domić, dogradonačelnik Distrikta, koji je govorio o povijesti Zidina kao značajnom arheološkim nalazištu i daljnjim radovima na ovom lokalitetu.

dr. Anto Domić

„Vjernici ovoga Posavskoga kraja su dolaskom na ovo sveto mjesto izmolili blagoslov dragoga Boga da se providi potreba iskopavanja ovih temelja dviju crkava i ovoga zdanja koje smo uradili, da se sve to zaštiti od vremenskih prilika: hladnoće, vjetra, sunca. I pokazalo se da je ovo mjesto svakim danom posjećeno od ljudi u različitoj potrebi. Ovdje će biti još puno ispričanih priča, odnosno, još puno otkrivenih istina o ovom području i o Hrvatima Katolicima koji su živjeli na ovom prostoru od VII stoljeća, a evidentno je da je Katolička crkva ovdje jako brzo zaživjela“, kazao je dogradonačelnik Domić.

Poruka blagdana Rane Svetog Franje i hodočašća vjernika mogla bi se pretočiti u poruku mira, održavanju tradicije, vjere i dobrosusjedskih odnosa.

--