More

  Kardinal Puljić: Nedopustivi Dodikovi napadi na biskupa Komaricu

  spot_imgspot_img

  Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, posebnom izjavom je osudio učestale verbalne napade predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika na banjolučkog biskupa Franju Komaricu te upozorio na “bolnu šutnju”, odnosno na činjenicu da na to, kao i općenito na težak položaj Hrvata-katolika u RS-u, ne reagira gotovo niko od hrvatskih dužnosnika u tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini, niti od predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji, prenosi Otisak.ba.

  U izjavi koju je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Puljić je kazao kako je neugodno iznenađen Dodikovim “ponovnim neutemeljenim javnim prozivanjem biskupa Komarice”, prenosi Hina.

  “Osjećam svojom obvezom stati na stranu ponajprije istine o kojoj govori biskup Komarica, ali i njegove osobe kao duhovnoga pastira katoličkih vjernika, koji su najvećim dijelom raspršeni po svijetu”, kazao je kardinal, direktno potaknut Dodikovim tvrdnjama kako biskup Komarica iznosi “netačne, tendenciozne i na momente zlurade navode” kada podsjeća na progone katolika i Crkve u RS-u tokom rata te na brojne opstrukcije povratka prognanih.

  Kuće u kojima su izrasla cijela stabla

  “Nemam namjeru ponavljati kakva su i kolika zla učinjena na prostorima pod srpskom vlašću u vrijeme rata, jer o tome dovoljno svjedoči podatak da je više od 90 posto katolika prognano i izbjeglo s toga prostora. To se dogodilo čak i s onih područja gdje nije bilo ratnih stradanja, poput banjolučke regije, a prava su rijetkost bile crkve i samostani koji nisu srušeni ili devastirani u tom dijelu Bosne i Hercegovine. U prvim poratnim godinama povratak je na tim prostorima bio gotovo nezamisliv, a vlast je nastavila činiti sve da do istinskog povratka nikad ne dođe. Dovoljno je proći katoličkim selima velikog dijela Bosanske Posavine i vidjeti ruševine obiteljskih kuća, u kojima su izrasla cijela stabla”, istaknuo je kardinal Puljić.

  Upozorio je kako bi Dodik, kao osoba na odgovornoj dužnosti, morao biti svjestan tih podataka, ali i predočiti one koji bi pokazali koliko je uopće od sadašnjega broja katolika u tom entitetu kojem je on predsjednik, na radnim mjestima u raznim državnim, obrazovnim, kulturnim i drugim institucijama koje se finansiraju iz entitetskog budžeta, preko visine sredstava koje je entitetska vlast uložila u obnovu kuća katolika i njihov povratak do toga koliko je legitimno izabranih hrvatskih predstavnika u vlasti u tom entitetu te tako dokaže da tvrdnje biskupa Komarice nisu istinite.

  “Činjenica da katolicima nije omogućen povratak mora boljeti njihovog pastira Franju, koji godinama neumorno diže glas, govoreći gluhim ušima većine entitetskih, državnih i međunarodnih moćnika. Pojedini, s vremena na vrijeme, prijete i ušutkavaju ga, neke to ne zanima, a veliki je broj oni koji ga saslušaju, ali ništa konkretno ne poduzmu. Iz osobnih susreta i razgovora poznato mi je da postoje mnogi koji bi htjeli pomoći, ali ne znaju kako ili se osjećaju kao da su im ruke svezane.”

  Nema pravde, sreće, sloge, povratka

  “Postoje i oni koji poduzimaju konkretne korake i daju svoju potporu na razne načine i tako podržavaju nadu u budućnost. Unatoč tome, bolna mora biti šutnja i nezainteresiranost velikog broja hrvatskih predstavnika na raznim razinama vlasti i predstavnika međunarodne zajednice”, poručio je vrhbosanski nadbiskup.

  Kazao je kako “ujedinjuje svoj glas s vapajem biskupa Komarice” i poziva sve da u središte stavimo malog, siromašnog i poniženog čovjeka iz svakoga naroda i u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, jer drugačije ne može biti ni pravde, ni sreće, ni društvene sloge, ali ni povratka onih koji bi to još uvijek željeli.

  Takvi zaslužuju podršku i pomoć svih i o takvima govori biskup Franjo, poruka je kardinala Puljića.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = fifteen

  Čitano

  Povezani članci