Karanten u Vili Bakarni za sve Brčake koji dolaze iz inostranstva

Foto: Arhiva

U Vili Bakarni, bivša Cicibela, uspostavljen je karanten 17. u ovom mjesecu, a šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Akif Pezerović, prilikom preuzimanja pošiljke iz Kine, kazao je kako je to karanten za sva lica sa područja Distrikta koja dolaze iz inostranstva koja će, po odluci Kriznog štaba, po ulasku u državu biti pregledana i upućena u karanten na period od 14 dana.

Kapacitet od 11 prostorija

„Dakle, tamo je smještaj, pregledali su svi nadležni organi, udovoljava visokim standardima, manje-više svaka soba ima sve potrebne prostorije, sve potrebne nus prostorije, tako da ne bi trebalo biti problema. Uglavnom, poruka bi trebala otići da svi oni koji dolaze, koji će doći, neće moći ići kući, kao što je to bilo do sada, nego će morati provesti određeno vrijeme, to je 14 dana, u karantinu“, naglašava Pezerović.

Kapacitet smještaja je 9+2, ukupno 11 prostorija, gdje može stati preko 30 osoba.

Jedan dio je popunjen, pa ukoliko dođe do potrebe, angažovat će i druge hotelijere kako bi se osigurao dodatni smještaj.

Što se tiče šatora koji su smješteni na Gradskom stadionu, šef Odjela je kazao da oni služe za trijažu, dolazak, pregled i nakon toga se osobe upućuju u karanten, a eventualno ako postoje simptomi korona virusa i sumnja na bolest, osobe se šalju u Bolnicu na detaljan pregled.

„Znači, 14 dana govorimo o karantinu, a poslije 14 dana ta lica idu kući na samoizolaciju dodatnih 14 dana, što je ukupno 28 dana“, objasnio je Pezerović.

Video: Kompletne izjave za medije
Novinarka: Azra Bijedić