Karanfili za velikane brčanske odbojke

Pedesetdva karanfila danas su položena na igralištu Partizan u Brčkom u čast 52 preminula brčanska odbojkaša. 

Mirsad Elezović, veteran brčanske odbojke je govorio za medije o slavnim danima odbojke u ovom gradu.

„Ovo je jedan pokušaj da mi tim našim svim prijateljima koji su, nažalost, preminuli odamo počast, kako onima ovdje, tako i onima koji su na strani sahranjeni. Poslije ovoga ćemo obići groblja i mezarja i odati počast svim našim odbojkašima koji su proslavili grad Brčko tokom ovih godina“, kazao je Elezović.

Mirsad Elezović bio je reprezentativac bivše Jugoslavije, s kojom je osvojio medalju na Mediteranskim igrama. 


Prisjetio se i Siniše Kisića, kojeg je smatrao prijateljem.

„Bili smo zajedno na Mediteranskim igrama, osvojili zlatnu medalju. Nažalost, on nije bio na Evropskom prvenstvu gdje smo tamo, ja kao jedini predstavnik iz Brčkog osvojio bronzanu medalju, prvu medalju u istoriji jugoslavenske tadašnje odbojke. Velikani brčanske odbojke su Siniša Kisić, Guka Dervišević, Sudo, Dragan Ristić, Vedad Glinac, Eldin“, naveo je Elezović, koji se također može ubrajati u velikane ovog sporta.

Svojim rezultatima oni su proslavili grad Brčko u cijeloj BiH i Jugoslaviji.


Osvrnuo se i na same početke odbojke, na terenu Partizana gdje se nekad igrala odbojka na šljaci.

„Pa ja sam ovdje počeo 3. novembra 68. godine da igram odbojku, doduše u ovoj prostoriji Partizan, pošto je bila zima, a kasnije kada je došlo proljeće, onda smo izasli napolje, jer se tada odbojka igrala napolju i tu smo cijelo vrijeme trenirali baš ovdje na ovoj šljaci.“

Generacija kojoj pripada Elezović je nekada bila dvostruki juniorski prvak Jugoslavije i prvi osvajač omladinskog turnira grada Beograda, koji će kasnije biti nazvan Majski turnir.

Na terenu Partizana odbojka se počela igrati 1. aprila davne 1946. 

Postavljena je i ploča u znak sjećanja na slavne dane brčanske odbojke, a posljednje četiri godine, veterani se okupljaju na istom mjestu kako bi odali počast preminulim saigračima. Svake godine je sve više i više karanfila…

Novinar i fotoreporter: Kristian Bilić