More

  Slučaj fontana Brčko: Karamujić traži da se doktor koji je zabetonirao kosti žrtava genocida izbaci iz Ljekarske komore

  - Advertisement -

  Nebojša Mraović je doktor iz Brčkog u čijem su dvorištu pronađeni ostaci Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici.

  Po vlastitom priznanju, Mraović ih je kao ortoped koristio za medicinska istraživanja. Tim povodom oglasio se Adnan Karamujić iz Naše stranke u Brčkom.

  “Kao mlada osoba rođena i odrasla u srcu Brčkog, izražavam ogorčenost, razočarenje, ali prije svega odlučnost da istražim i suprotstavim se bilo kojem činu koji podriva temeljne vrijednosti naše zajednice. Ovo govorim kao čovjek koji svoju mladost provodi promovišući inkluzivnost, međureligijski i međuetnički dijalog u krajnje delikatnoj sredini kakvo je naš Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

  Monstruozni postupak doktora Nebojše Mraovića koji je po sopstvenom priznanju sakrio ostatke žrtava genocida u Srebrenici u dvorištu svoje porodične kuće u naselju Srpska Varoš u Brčkom je potpuno neprihvatljiv i duboko urušava sve vrijednosti koje bi našu zajednicu trebale da krase.

  Brčko mi je uvijek predstavljalo izvor inspiracije i služilo kao svjetionik nade da je život u pluralnoj sredini moguć. Što naravno i jeste, međutim, preduslov za stvaranje takvog ambijenta je suočavanje sa istinom na što nas trenutni događaji upravo prisiljavaju. Bez suočavanja s mračnim stranama prošlosti, ne možemo graditi svjetliju budućnost.

  Pozivam stoga sugrađane da javno osude Mraovićev čin. Da kažemo da za takva nedjela nema mjesta u našoj zajednici ma ko ih provodio. Očekujem od Ljekarske komore RS da djeluje sa strogom etičkom odgovornošću i primijeni sankcije prema doktoru Nebojši Mraoviću. Na isti način očekujem da čim prije prestanu svi gnusni pokušaji relativizacije ovog monstruoznog čina od strane pojedinih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine bliskih pomenutoj osobi.

  Vjerujem da će i Tužilaštvo pristupiti Mraovićevom nedjelu na adekvatan način te da će Mraović i zakonski odgovarati za ono što je učinio.

  Ovo je trenutak kada svi mi, kao građani Brčkog, moramo stati i djelovati kao jedno. Bez obzira na naše različitosti, moramo se okupiti oko istine i pravde kako bismo izgradili čvršću i stabilniju zajednicu za generacije koje dolaze.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + 4 =