Kantoni u FBiH: SDA osvojila 66 mandata, HDZ BiH 60, SDP 34

  Samostalno vlast će biti moguće formirati jedino u Zapadnohercegovačkom kantonu od koalicije okupljene oko HDZ-a BiH, dok će u ostalim kantonima biti nužno vlast formirati uz učešće tri i više stranaka.

  Opći izbori u BiH 2018. [Foto: Otisak.ba - Ilustracija]

  U skupštinama deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine egizistirat će ukupno 26 političkih subjekata, od kojih čak njih sedam samo s jednim mandatom u isto toliko kantona, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

  U svim kantonima u FBiH najviše zastupnika imat će SDA – 66, a slijedi koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa 60 zastupničkih mandata.

  SDP će imati ukupno 34 zastupnička mandata u kantonalnim skupštinama, SBB 18, a DF 17 zastupnika. Koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 imat će ukupno 13 zastupnika u kantonalnim skupštinama u FBiH, dok a-SDA može računati na 11, PDA na devet, a Nezavisni blok i Naša stranka na po osam mandata.

  Stranka za BiH će imati ukupno šest zastupnika u kantonalnim skupštinama kao i Nezavisna bosanskohercegovačka lista i stranka Narod i pravda.

  Hrvatska republikanska stranka će imati četiri zastupnička mandata u kantonalnim skupštinama kao i Srpska lista, te LDS, dok će Hrvatska nezavisna lista i Laburistička stranka imati po tri, a SNS dva mandata u kantonalnim skupštinama.

  Najmanje, po jednog zastupnika u kantonalnim skupštinama u FBiH ukupno imat će Posavska stranka, Goraždanska priča, Koalicija HSP dr. Ante Starčević-HDU, HSPBiH, BOSS, NSRB, te Županijska neovisna lista.

  Anadolu Agency analizirala je i budući sastav kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

  U Skupštini Unsko-sanskog kantona egzistirat će osam stranaka, a za formiranje parlamentarne većine potrebno je 16 zastupnika.

  SDA će imati devet, a-SDA osam zastupnika, dok SDP-u pripadaju tri kao i Laburističkoj stranci. Po dva zastupnika imat će SBB, DF i Nezavisni blok, a jednog Naša stranka.

  Skupština Posavskog kantona sastojat će se od osam stranaka, a za parlamentarnu većinu potrebno je 11 mandata.

  Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima 11 zastupnika.

  Istovremeno, koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 ima tri zastupnika, SDA dva, a po jednog Posavska stranka, SDP, SBB, PDA i DF.

  Šest političkih stranaka će biti u Skupštini Tuzlanskog kantona, gdje za parlamentarnu većinu treba 18 mandata.

  SDA može računati na 11, SDP na devet, a PDA osam zastupnika. DF će imati tri, a SBB i SBiH po dva zastupnika.

  U Skupštini Zeničko-dobojskog kantona bit će zastupljeno devet stranaka, a za formiranje parlamentarne većine potrebno je 18 zastupnika.

  SDA će u skupštini imati deset, a SDP sedam zastupnika. Nezavisni blok će imati četiri, a po tri zastupnika SBB, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, te DF, dok će po dva mandata pripasti a-SDA  i SBiH, te jedan Našoj stranci.

  Najviše, čak 11 političkih stranaka bit će u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona, a za većinu je potrebno 13 poslaničkih mandata.

  SDA će sa pet mandata biti najbrojnija, dok će LDS i NBL imati po četiri poslanika, a SBB, SBiH, SDP i DF po dva. Po jedan mandat pripast će Goraždanskoj priči, Nezavisnom bloku, Našoj stranci i a-SDA.

  Skupština Srednjobosanskog kantona sastojat će se od sedam stranaka, a za većinu treba 20 mandata, odnosno dvotrećinska većina jer se radi o kantonu sa posebnim statusom.

  Najbrojnija je SDA sa 10 mandata, dok koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima devet mandata. SDP će imati pet mandata, SBB dva kao i DF, dok po jedno mjesto pripada koaliciji okupljenoj oko HDZ-a 1990 i Nezavisnom bloku.

  I u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona bit će sedam stranaka, a i u tom kantonu koji je pod posebnim statusom treba dvije trećine, odnosno 20 zastupnika za parlamentarnu većinu.

  Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH imat će 13 zastupnika, a SDA sedam. SDP-u i koaliciji okupljenoj oko HDZ-a 1990 trebalo bi pripasti po tri, SBB-u dva, a DF-u i Hrvatskoj republikanskoj stranci po jedan mandat.

  Skupština Zapadnohercegovačkog kantona brojat će pet stranaka, a za parlamentarnu većinu treba 12 zastupnika.

  Sama koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima 16 zastupnika, što je više od polovine. Istoveremno koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 imat će tri, Hrvatska republikanska stranka dva, a kaolicija HSP dr. Ante Starčević-HDU i HSP BiH po jednog zastupnika.

  Osam stranaka bit će u Skupštini Kantona Sarajevo, gdje za parlamentarnu većinu treba 18 zastupnika.

  Najviše mandata, 10 imat će SDA, a stranka Narod i pravda šest, te Naša stranka pet. S po četiri zastupnika bit će zastupljen SDP i SBB, tri DF, NBL će imati dva, a BOSS jednog zastupnika.

  Veliki broj stranaka, devet bit će i u Skupštini Kantona 10 (Livanjskog), gdje je za parlamentarnu većinu potrebno 13 mandata.

  Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima osam mandata, Srpska lista četiri, a po tri Hrvatska nezavisna lista i koalicija okupljena oko HDZ-a 1990. SDA bi trebala pripasti dva mandata kao i SNS-u, a po jedan NSRB-u, Hrvatskoj republikanskoj stranci i Županijskoj nezavisnoj listi.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = three