Kako vi obilježavate Dan zaljubljenih?

Autor: Jazzwa

Februar je poznat kao mjesec ljubavi upravo zbog Dana zaljubljenih koji se širom svijeta proslavlja 14. februara. Tada cvjećare najviše zarade, u supermarketima se kupuje vino, praline i čokolade, parovi odlučuju da odu do restorana i uživaju u romantičnoj večeri, neki i ne priznaju 14. februar za Dan zaljubljenih. Ipak, tog dana je ljubav u vazduhu i bila bi šteta odreći se ovog osećaja. Cijeli svijet slavi ljubav, ali se običaji razlikuju.

Brazilici to rade drugačije

Oni ne slave Dan zaljubljenih 14. februara, već 12. juna. Tada se slavi Sv. Antonije, organizuju se karnevali i parade. Zaljubljeni se okupljaju u svojim domovima, a mnogi se odlučuju na vjeridbu ili vjenčanje baš tog dana, jer prema legendi, one koji se tog dana vjenčaju, pratiće sreća tokom cijelog života.

Plišana lutka na poklon

U Americi, osim standardnih poklona (bombonjera i ljubavnih čestitki), mnoge djevojke/mladići dobijaju i plišanu igračku. Tog dana se ne daruju samo zaljubljeni, već i dobri prijatelji ili komšije i kupuju jedni drugima nešto kao simbol prijateljstva. Kod mladih Dan zaljubljenih ima veoma važnu ulogu jer se očekuje da će dobiti ljubavnu čestitku od simpatije ili nekoga, kome se oni dopadaju. Nema ničeg goreg od praznog sandučeta na Dan zaljubljenih.

Amore, Amore

U Italiji se parovi sretnu na mostovima i okanče katančić kao simbol njihove ljubavi. U sam katančić se ugraviraju inicijali i datum. Ali ako se parovi odluče da zamisle želju, onda se katančić baca u vodu i želja se naravno ne smije otkriti. Pošta grada ljubavi – Verone, tog dana bude pretrpana pismima, koja se tradicionalno šalju i žiri bira najlepše. Na taj način se veliča i slavi ljubav Romea i Julije.

Pokloni čokoladu muškarcu

U Japanu se poklanja samo čokolada i to samo muškarcima. Ne poklanja se isključivo partnerima, već i kolegama na poslu, muškim članovima porodice, tako da 14. februar za neke dame može biti prilično skup. Žene na svoj poklon moraju da čekaju mjesec dana: 14. marta muškarci njima poklanjaju bijelu čokoladu.

Dan prijateljstva

U Finskoj se umesto Dana ljubavi 14. februara slavi Dan prijateljstva. Karte se šalju anonimno i poenta je pogoditi od koga je karta.

Tek od polovine 20. vijeka

Njemci su ovaj dan počeli da slave tek 50-ih godina prošlog vijeka, kada je prvi bal povodom Dana zaljubljenih održan u Ninbergu. Cvijeće je najčešći poklon, a parovi najviše odlaze u restoran na neku finu večeru ili se odluče na kratko putovanje.

Sveti Trifun

Srpska pravoslavna crkva tog dana slavi Sv. Trifuna, koji se danas smatra zaštitnikom poljskih usjeva i vinogradara. Mnogima u Srbiji je na taj dan krsna slava, pa se na trpezi mogu naći razne đakonije. Mada, veliki broj ljudi se okreće zapadnim običajima, pa se poklanjaju ljubavne čestitke, čokolade, plišane igračke. Koncerti, restorani ili žurke: parovi biraju sami. A u Vrnjačkoj Banji se održava tradicionalno takmičanje u najdužem poljupcu na Mostu ljubavi.

Jazzwa

Brčanski lokal Jazzwa, odlučio je da Dan zaljubljenih bude u znaku ljubavne poezije. Posjetioci lokala biće u prilici da slušaju ali i recituju ljubavnu poeziju po slobodnom izboru. Organizatori će svakom stolu dodijeliti po jedan svijetleći lampion, na kome će gosti ispisati svoje poruke univerzumu i simbolično ih pustiti u nebo u 21.00 čas, na malom platou zanatskog centra.

--