More

  Kako utvrditi odgovornost u slučaju neprimjerenog ponašanja odgajatelja u vrtićima/VIDEO

  - Advertisement -

  Grupa roditelja, čija djeca pohađaju stariju grupu u jednom sarajevskom vrtiću, došli su do zabrinjavajućih saznanja: da jedna od vaspitačica zaključava djecu u toalet. Nadležni kažu da utvrđuju šta se i da li se dogodilo. Povod je to za pitanje, kako i ko kontoliše vaspitanje djece u javnim i privatnim vrtićima, te kako utvrditi odgovornost u slučaju neprimjerenog ponašanja odgajatelja?

  Sedmero roditelja djece koja pohađaju jedan sarajevski vrtić, za BHT1 iznijeli su zabrinjavajuće tvrdnje. Nisu željeli da spomenemo naziv dok traje istraga. Kažu da su danima pokušavali od djece saznati da li su zatvarana u toalet, kako su čuli i zašto. Tvrde da djeca na početku zbog straha o tome nisu željela govoriti ili bi pak ispričali situaciju za drugu djecu, a ne za sebe.

  Roditelj – Anonimno

  Jedan roditelj je prije nekih 15ak dana prilikom prezentacije jednog drugog djeteta, vidjela da joj djeteta na slikama nema, u sklopu te aktivnosti koju su radili u odgojnoj grupi. Da bi se raspitala prvo kod svog djeteta, zašto ga nema na slikama. Dijete je reklo da je bilo zatvoreno u wc jer je bilo nemirno.Na kraju je taj roditelj otišao i do psihologa, i do pedagoga u vrtiću, da bi pedagog/ psiholog posjetili odgojnu grupu, čini mi se u četvrtak, i potvrdili da se nešto desilo. U toku je procedura koju je pokrenuo vrtić.

  Iz Javne ustanove Djeca Sarajeva potvrdili su nam da su zaprimili prijavu roditelja tog vrtića, te da su odmah i bez odlaganja poduzeli sve potrebne radnje kako bi se njihovi navodi ispitali.

  JU “Djeca Sarajeva”

  U fazi smo ispitivanja navedenih tvrdnji. Ukoliko se utvrdi odgovornost zaposlenika JU “Djeca Sarajeva” isti će snositi odgovarajuće sankcije u okviru dozvoljenih zakonskih mogućnosti.

  Prema kantonalnom Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, stručni nadzor nad radom odgajatelja u vrtićima, vrši prosvjetna inspekcija, ali samo na zahtjev resornog ministarstva. Iako roditelji tvrde da su se obratili i ministartsvu i inspekciji, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove to poriče.

  Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS

  “Кonstatujemo da do sada nismo dobili prijavu koja se odnosi na slučaj iz vrtića u kojem je, prema navodima roditelja, učiteljica starije grupe po kazni zaključavala djecu u toalet.”

  Roditelj – Anonimno

   Naš najveći problem je što niko od roditelja nije kontaktiran, što se to nekako prećutno završilo.”

  Upit o ovom problemu poslali smo resornom kantonalnom mnistarstvu. Odgovore na pitanja, do realizacije priloga, nismo dobili. Roditelji djece poručuju da ukoliko njihove sumnje budu potvrđene, zahtijevat će sankcije za spomenutu vaspitačicu.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one + nine =