More

  Kako su“nestali” Srbi Muslimani? /FOTO

  Ovo je Bajrakli džamija u Beogradu, sagrađena je 1575. godine i jedna je od 80 džamija (prema Šabanoviću) koje su bile na ovom području. Na brojnim kartama koje se čuvaju u Vojnom muzeju (Kalemegdan) iz 17-18 vijeka mogu se izbrojati i do 10 džamija na samoj tvrđavi “Kalemegdan”.

  Karte su čuvaju u Vojnom muzeju

  Tekst i foto: Selman Edi Kaloper

  Veliki broj džamija i ostalih elemenata islamske civilizacije uništeni su za vrijeme austrijske vladavine (1717-1739) tad je Bajrakli džamija kao i mnoge druge džamije pretvorena u katoličku crkvu. Potom u nekoliko faza dolazi do smjene “vlasti” nad gradom kao i kod ostalih pograničnih gradova. Jedni popravljaju drugi ponovo ruše i tako sve do 1836. godine kada su Srbijanske vlasti napravile popis džamija u kojem se nalazilo 16 džamija.

  Felix Kanitz, putopisac, arheolog, novinar i ilustrator, boraveći u Beogradu 1861. godine navodi: ”U gradu i varoši bilo je 15 munara”. Isti pisac konstatuje 1887. godine ”od 15 beogradskih džamija zatekao sam još samo jednu ’Bajrakli džamiju’ (džamiju sa bajrakom) u Jevremovoj ulici”, koju je podigao sultan Sulejman Veliki. Ova džamija je “preživjela” zbog odluke kneza Mihajla Obrenovića iz 1868. godine kada on zbog potrebe trgovaca muslimana popravlja jednu džamiju. Nakon dobijanja nezavisnosti 1878. godine, Srbija je zvanično bila “nadležna da poruši džamije ako joj smetaju”…

  Svakako džamije, tekije, hamami, groblja itd. su samo materijalna dobra koja su suštinski “nestala”… Većinsko stanovništvo u etničkom i religijskom smislu prema historičaru i univerzitetskom profesoru Radošu Ljušiću činili su “Srbi muhamedove vere”. Odnosno islamizovani srpski živalj. Oni su bili većina u gradovima (Beograd, Užice, Niš, Šabac itd.).

  Vrlo mali procenat su činili etnički Turci (uglavnom činovnici u vojnim formacijama), Mađari, Albanci, Bošnjaci i druge etničke grupe. Ljušić objašnjava da se “jedva gdi koji nađe da zna turski govoriti” i da je pravih Turaka malo, a da su ih zvali “Turkuše”.

  Prema njemu je pravoslavna “raja” bila podčinjena tim Srbima muslimanima i da je raja sve pripadnike islamske religije nazivala “turcima”. On podcrtava da se naziv “Turci” za sve pripadnike Islama proširio i na “naučnu literaturu, književnosti i međunarodnim istupima.”

  Sva ta Srpska populacija utočište od postepenog “religijskog čišćenja” našla je u Bosni (Zvornik, Bijeljina, Brezovo polje, Brčko, Orašje, Bosanski Šamac itd.) gdje se i danas dan pripovjeda o ovom egzodusu.

  Zasigurno Kneževina Srbija je tada ostala bez jednog pristojnog sloja stanovništva među kojima je bio veliki broj školovanih ljudi, trgovaca, zanatlija itd. Al to je bila cijena stvaranja religiski pa i etnički “čiste” države po modelu tadašnjih zapadnih zemalja.

  U razgovoru sa lokalnim uposlenikom saznao sam da danas u Beogradu osim ove džamije radi i 15 mesdžida (islamska bogomolja bez minareta), a da ima oko 120.000 muslimana koji od odlaska muslimanskog življa i uništavanja njihovih grobova suštinski nemaju niti jedno mezarje (groblje)…

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty five ÷ = 5

  Čitano

  Povezani članci