Kako se dobija posao u Predsjedništvu BiH?

  SRNA

  Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović kao članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju ukupno tri šefa kabineta i čak 15 savjetnika. Oni rade poslove koje bi prosječni građani ove zemlje mogli poželjeti: s plaćama iznad prosjeka, s godišnjim odmorima, regresima i ostalim povlasticama koje nosi službovanje u državnim institucijama.

  Plaća savjetnika članova Predsjedništva BiH iznosi nešto više od 2.100 KM, dok šefovi kabineta primaju približno 3.000 KM plaće. Plaće savjetnika u ovim institucijama su skoro tri puta više od neto prosjeka koji, prema posljednjim podacima, iznosi oko 840 maraka.

  - Reklama -

  Kako postati savjetnik člana Predsjedništva BiH? Za ovu poziciju ne postoji konkursna procedura jer je Poslovnik o radu ne predviđa. Prema ovom dokumentu, radna mjesta u kabinetima popunjavaju se imenovanjem, sklapanjem ugovora o radu, ugovora o djelu ili na osnovu potvrđenog dobrovoljnog angažovanja.

  N1

  Naknade se isplaćuju iz budžeta Predsjedništva, a imenovanja se, prema Poslovniku, vrše u skladu s potrebama. Nije najjasnije šta to znači, a prema mišljenju političke analitičarke Ivane Marić, ovakva imenovanja dobra su prilika za klasično vraćanje usluga ili, kako se to ovdje običava reći, ”uhljebljavanje” stranačkih kadrova.

  ”Imenovanje savjetnika u kabinetima članova Predsjedništva BiH idealna je prilika za vraćanje usluga osobama koje su im pomagale u izbornoj kampanji, kao i za zapošljavanje stranačkih kadrova kojima narod na izborima nije ukazao povjerenje. Neki od savjetnika imenovanih na takav način, ni ne dolaze na posao, kao što je bio slučaj s Ivom Mirom Jovićem. Moguće je da među takvim kadrovima ima i onih koji kvalitetno rade svoj posao, ali oni su u manjini”, kazala je Marić u razgovoru za N1.

  Nije poznato kako izgleda jedan radni dan savjetnika članova Predsjedništva. Nije poznato ni kako radno vrijeme savjetnici popune u uvjetima u kojima danas funkcioniše ova institucija, bez sjednica, bez konsultacija, bez uobičajenih aktivnosti.

  Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u protekla tri mjeseca održalo je samo dvije sjednice: jednu redovnu i jednu vanrednu. Kriza na svim nivoima vlasti ostavila je dubok trag i u ovom organu izvršne vlasti. No, to kabinetima ne predstavlja probleme. Plaće budžetskih korisnika – ne kasne.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty eight − 39 =