More

  Kako se dobija posao u Predsjedništvu BiH?

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović kao članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju ukupno tri šefa kabineta i čak 15 savjetnika. Oni rade poslove koje bi prosječni građani ove zemlje mogli poželjeti: s plaćama iznad prosjeka, s godišnjim odmorima, regresima i ostalim povlasticama koje nosi službovanje u državnim institucijama.

  Plaća savjetnika članova Predsjedništva BiH iznosi nešto više od 2.100 KM, dok šefovi kabineta primaju približno 3.000 KM plaće. Plaće savjetnika u ovim institucijama su skoro tri puta više od neto prosjeka koji, prema posljednjim podacima, iznosi oko 840 maraka.

  Kako postati savjetnik člana Predsjedništva BiH? Za ovu poziciju ne postoji konkursna procedura jer je Poslovnik o radu ne predviđa. Prema ovom dokumentu, radna mjesta u kabinetima popunjavaju se imenovanjem, sklapanjem ugovora o radu, ugovora o djelu ili na osnovu potvrđenog dobrovoljnog angažovanja.

  N1

  Naknade se isplaćuju iz budžeta Predsjedništva, a imenovanja se, prema Poslovniku, vrše u skladu s potrebama. Nije najjasnije šta to znači, a prema mišljenju političke analitičarke Ivane Marić, ovakva imenovanja dobra su prilika za klasično vraćanje usluga ili, kako se to ovdje običava reći, ”uhljebljavanje” stranačkih kadrova.

  ”Imenovanje savjetnika u kabinetima članova Predsjedništva BiH idealna je prilika za vraćanje usluga osobama koje su im pomagale u izbornoj kampanji, kao i za zapošljavanje stranačkih kadrova kojima narod na izborima nije ukazao povjerenje. Neki od savjetnika imenovanih na takav način, ni ne dolaze na posao, kao što je bio slučaj s Ivom Mirom Jovićem. Moguće je da među takvim kadrovima ima i onih koji kvalitetno rade svoj posao, ali oni su u manjini”, kazala je Marić u razgovoru za N1.

  Nije poznato kako izgleda jedan radni dan savjetnika članova Predsjedništva. Nije poznato ni kako radno vrijeme savjetnici popune u uvjetima u kojima danas funkcioniše ova institucija, bez sjednica, bez konsultacija, bez uobičajenih aktivnosti.

  Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u protekla tri mjeseca održalo je samo dvije sjednice: jednu redovnu i jednu vanrednu. Kriza na svim nivoima vlasti ostavila je dubok trag i u ovom organu izvršne vlasti. No, to kabinetima ne predstavlja probleme. Plaće budžetskih korisnika – ne kasne.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × four =