More

  Kako je Suad teško stečeni novac u Njemačkoj uložio u BiH

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Dijaspora BiH je zlatni rudnik, još uvijek netaknuti rudnik koji može uraditi mnogo za budućnost BiH – poručeno je sa Biznis foruma Svjetskog saveza dijaspore i FIPA-e organizovanog u Sarajevu. Za uzvrat država mora prepoznati potencijal bh. iseljeništva i olakšati im ulaganja.

  Suad Bešlić, inovator i dizajner vatrogasnih vozila, teško stečeni novac u Njemačkoj uložio je u BiH. U Živinicama je otvorio proizvodnju i uposlio 11 mladih ljudi. BiH ili Njemačka, odluku je donio srcem.

  “Ja sam bio kod jedne majke, stare, koja me pitala hoće li moj sin zauvijek otići tamo. Ja sam rekao hoće, bila je u suzama. A ja sam, vraćajući se u Minhen, razmišljao zašto da izvodim mladost iz BiH. Rekao sam svom poslodavcu zašto mi ne prenesemo taj dio proizvodnje, da djeca dole ostaju i on je pristao”, kazao je investitor Suad Bešlić.

  No nemaju sve priče sretan završetak poput Suadove. Mnogo je investitora koji ne naiđu na dobar prijem u BiH.

  Kažu da država često nije svjesna dva miliona bh. iseljenika koji godišnje u BiH pošalju više od 3,5 milijarde maraka. Za ovih 13,4 posto udjela u BDP država zna.

  Nepoznato je koliko se pošalje preko prijatelja, autobusima i potroši tokom godišnjih odmora u BiH.

  “Dijaspora BiH je zlatni, još uvijek netaknuti rudnik koji može uraditi mnogo za budućnost BiH. Mi smo u dijaspori ponosni što kažu da smo mi najveći ulagač u BiH”, istakao je Haris Halilović, predsjednik SSD BiH.

  Pitanje je šta država čini ili šta može učiniti za dva miliona svojih građana, potencijalnih investitora? Vijeće ministara je usvojilo dokument o saradnji sa iseljeništvom koji daje upute…

  “Putem instalacije webmatičara moći će preko interneta povući sve svoje dokumente, izvod iz matične knjige rođenih, umrlih, sve što im je potrebno, kao i da dobiju brze odgovore kada su u pitanju ulaganja u BiH”, navela je Semiha Borovac.

  Ovi napori jesu značajni, ali nisu dovoljni – smatraju bh. iseljenici. Napominju da su sve zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije uredile dopunsku nastavu na maternjem jeziku osim BiH. Ovaj korak, kao i svi koji vode lakšem poslovanju biće ključni ako želimo više investitora poput Suada sa početka priče.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two × = 12