Kako je Suad teško stečeni novac u Njemačkoj uložio u BiH

  Foto: N1

  Dijaspora BiH je zlatni rudnik, još uvijek netaknuti rudnik koji može uraditi mnogo za budućnost BiH – poručeno je sa Biznis foruma Svjetskog saveza dijaspore i FIPA-e organizovanog u Sarajevu. Za uzvrat država mora prepoznati potencijal bh. iseljeništva i olakšati im ulaganja.

  Suad Bešlić, inovator i dizajner vatrogasnih vozila, teško stečeni novac u Njemačkoj uložio je u BiH. U Živinicama je otvorio proizvodnju i uposlio 11 mladih ljudi. BiH ili Njemačka, odluku je donio srcem.

  - Reklama -

  “Ja sam bio kod jedne majke, stare, koja me pitala hoće li moj sin zauvijek otići tamo. Ja sam rekao hoće, bila je u suzama. A ja sam, vraćajući se u Minhen, razmišljao zašto da izvodim mladost iz BiH. Rekao sam svom poslodavcu zašto mi ne prenesemo taj dio proizvodnje, da djeca dole ostaju i on je pristao”, kazao je investitor Suad Bešlić.

  No nemaju sve priče sretan završetak poput Suadove. Mnogo je investitora koji ne naiđu na dobar prijem u BiH.

  Kažu da država često nije svjesna dva miliona bh. iseljenika koji godišnje u BiH pošalju više od 3,5 milijarde maraka. Za ovih 13,4 posto udjela u BDP država zna.

  Nepoznato je koliko se pošalje preko prijatelja, autobusima i potroši tokom godišnjih odmora u BiH.

  “Dijaspora BiH je zlatni, još uvijek netaknuti rudnik koji može uraditi mnogo za budućnost BiH. Mi smo u dijaspori ponosni što kažu da smo mi najveći ulagač u BiH”, istakao je Haris Halilović, predsjednik SSD BiH.

  Pitanje je šta država čini ili šta može učiniti za dva miliona svojih građana, potencijalnih investitora? Vijeće ministara je usvojilo dokument o saradnji sa iseljeništvom koji daje upute…

  “Putem instalacije webmatičara moći će preko interneta povući sve svoje dokumente, izvod iz matične knjige rođenih, umrlih, sve što im je potrebno, kao i da dobiju brze odgovore kada su u pitanju ulaganja u BiH”, navela je Semiha Borovac.

  Ovi napori jesu značajni, ali nisu dovoljni – smatraju bh. iseljenici. Napominju da su sve zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije uredile dopunsku nastavu na maternjem jeziku osim BiH. Ovaj korak, kao i svi koji vode lakšem poslovanju biće ključni ako želimo više investitora poput Suada sa početka priče.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × 3 =