More

  Kako do unaprjeđenja brčanskog srednjeg stručnog obrazovanja?

  Kako dolaze nove tehnologije, novi načini proizvodnje, tako se i mi tome moramo prilagođavati i ići u korak sa vremenom”, rekao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje.

  - Advertisement -

  U Brčkom je održan Okrugli sto na temu srednjeg stručnog obrazovanja. Organizator je bila organizacija GIZ/CIM iz Njemačke, u saradnji sa Evropskom zakladom za obuku Torino i Odjeljenjem za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH.

  Projekat baziran na unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja okupio je predstavnike svih relevantnih institucija u Distriktu vezanih za proces obrazovanja. Cilj je brčanske srednje škole prilagoditi tržištu rada, a učenike što bolje osposobiti za budući rad.

  “Potreba uvijek ima. Trenutno naše škole funkcionišu na način da postoji praktični dio, ali njega u strukovnim školama treba biti više. Kako dolaze nove tehnologije, novi načini proizvodnje, tako se i mi tome moramo prilagođavati i ići u korak sa vremenom”, rekao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje.

  Tri srednje škole u Brčkom spadaju u strukovne. Dijalog obrazovnih institucija i privrednika trebao bi odrediti pravac kojim bi se obrazovanje trebalo kretati. Krajnji rezultat bi bilo smanjenje nezaposlenosti.

  “Mi smo već razmatrali temu, pogledali zakone i mislim da je moguće da će biti potrebno neke stvari u tom smislu mijenjati. Međutim, bitnije je da se poklapa potražnja tržišta za određenom strukom i odgovor obrazovanja na tu potražnju”, rekao je Frank Baumeister, GIZ/CIM ekspert.

  Predstavnici srednjih strukovnih škola u Brčkom su tokom Okruglog stola iznijeli podatke o trenutnom stanju u njihovim školama, a analiza svega uz jasne mjere poboljšanja trebala bi dovesti srednje obrazovanje na viši nivo, ako se budu primjenjivale mjere neophodne za unapređenje.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 7 = two