More

  Kako djecu zaštititi od korona virusa na putu do škole

  Autor teksta: Portal N1 televizije
  Autor fotografije: Pixsell / Ilustracija

  S početkom školske godine u korona uvjetima brojni roditelji brinu se kako zaštiti svoje djecu, kako u školskim ustanovama, tako i na putu do škole. Kako bi im pomogli u tome, UNICEF je objavio “Smjernice za sigurna i zdrava putovanja u školu tijekom pandemije Covid-19 i nakon nje”, a cilj pomoći u upravljanju rizicima koje predstavlja koronavirus kako bi djeca bila što sigurnija. vratite se u školu.

  U vodiču je navedeno deset jednostavnih akcija koje put do škole u vrijeme pandemije čine sigurnijima. Glavne smjernice su:

  – uključiti što ranije cijelu zajednicu u provođenje smjernica;
  – osigurati fizičko distanciranje tijekom napuštanja škole i polaska;
  – dati prednost aktivnom prijevozu za potporu fizičkom distanciranju;
  – osigurati sigurnu šetnju, vožnju biciklom, vožnju kolima i vožnju u invalidskim kolicima;
  – pomoći učenicima koji voze bicikl i putuju da slijede protokole;
  – smanjiti upotrebu privatnih vozila;
  – ponašati se u školskim autobusima kao i u učionicama;
  – promicati sigurnost i higijenu u javnom i zajedničkom prijevozu;
  – osigurati jednak pristup i marginaliziranim skupinama;
  – držati se smjernica dugoročno.

  Vodič također nudi niz kontrolnih popisa za kreatore politike, administratore, članove zajednice, učitelje, roditelje i učenike. Osim toga, navodi se kako djecu treba poticati na bicikliranje, ali ako vaše dijete putuje automobilom do škole, onda je bitno da putuju s članovima s kojima su i inače u kontaktu.

  Kod zajedničkog putovanja pobrinite se da sva djeca sjede, a poželjno je imati i otvorene prozore i nošenje maske. Također, automobil je potrebno čistiti između svakog putovanja, a posebnu pažnju obratite na često dodirivane površine kao što su ručke, vrata i prozori.

  Djeca koja putuju autobusom također bi se trebala pridržavati propisanih epidemioloških mjera, a savjetuje se da se ograniči konzumiranje hrane i pića kao i glasnog pričanja u prijevozu. Javni prijevoz također je potrebno redovito provjetravati pa je poželjno držati prozore otvorenima.

  U uputama također stoji da je održavanje osobne higijene osobito bitno pa podsjetite djecu kako je potrebno redovito prati i dezinficirati ruke, a u školske torbe možete im ubaciti i dezinficijens i maramice. Cjelovite upute dostupne su na web stranici UNICEF-a.

  Čitano

  Povezani članci