Kajak kanu klub „Hariz Suljić“: „Prvaci se ne nagrađuju adekvatno“

  „Podrška Klubu nije dobra, prošle i ove godine smo dobili po 19 hiljada maraka. Nažalost, prvaci se ne nagrađuju adekvatno, jer naše prostorije na Ficibajeru nas koštaju oko 5 hiljada maraka godišnje, za održavanje, čišćenje i slično...“

  Ove godine Klub je osvojio 145 medalja na takmičenjima u Bosni i Hercegovini i regiji [Otisak.ba]

  Autor: Kristian Bilić

  Jutros je održana konferencija za medije brčanskog Kajak kanu kluba „Hariz Suljić“ na kojoj se obratio predsjednik ovog kluba Alan Zahirović.

  „Trinaest puta zaredom smo bili prvaci Bosne i Hercegovine od 2004. do 2016, prošle godine smo uzeli drugo mjesto. Ove godine u Jajcu smo proglašeni za najbolji klub na mirnim vodama. Vratili smo titulu u Brčko te smo opet prvaci Bosne i Hercegovine, što je zamjena za državno prventstvo koje nije održano iz jedino poznatih razloga ljudima u Savezu, jer ne mogu više da sastavljaju iz nekoliko klubova jedan i da se takmiče protiv nas, jer smo mi tražili za svakog takmičara potvrdu o prebivalištu“, kazao je on u izjavi medijima.

  Ove godine Klub je osvojio 145 medalja na takmičenjima u Bosni i Hercegovini i regiji, bez državnog prvenstva. Prije rata su bili prvaci Jugoslavije.

  „Prvaci se ne nagrađuju adekvatno“

  „Podrška Klubu nije dobra, prošle i ove godine smo dobili po 19 hiljada maraka. Nažalost, prvaci se ne nagrađuju adekvatno, jer naše prostorije na Ficibajeru nas koštaju oko 5 hiljada maraka godišnje, za održavanje, čišćenje i slično. Nama ostane nekih 14 hiljada za takmičenja unutar i van Bosne i Hercegovine, što je nemoguće za izvesti. Svaki pehar koji mi donesemo košta najmanje hiljadu maraka, jer mi se moramo takmičiti u svim kategorijama, postoji pet muških kategorija, pet ženskih kategorija i pet kategorija kanuista. Što znači, da bi osvojili bilo šta, ne možemo se pojaviti 25 takmičara najmanje“, izjavio je Zahirović.

  Klub je osnovan 1948. godine, a na ovogodišnjoj regati u Brčkom proslavio je svoj 70. rođendan.

  „Prošle godine smo imali podršku Skupštine od 20 hiljada maraka za nabavku čamaca, za nabavku nam je otišlo 17 hiljada, a od ostalih smo popravili i ofarbali naš kombi. Nažalost, imamo samo jedno prevozno sredstvo, iako nam treba najmanje tri. Zahvalni smo na tome, međutim, ove godine smo dobili samo 5 hiljada od Skupštine na inicijativu Adnana Drapića i od kojih sredstava moramo da promijenimo dotrajali krov i kompletnu krovnu konstrukciju“, dodao je on.

  [Otisak.ba]

  Zahirović: Selektivna dodjela sredstava

  Istakao je da je konferencija sazvana da bi konačno kazali da postoji još prvaka Bosne i Hercegovine i da se sredstva selektivno dodjeljuju.

  „Postoje i oni koji ne mogu biti prvaci, koji su otvoreni da se mi zatvorimo, koji se takmiče i u navodnim ligama, i tu su pri dnu, dobiju duplo više sredstava od nas. U Brčkom, koliko je meni poznato, postoji preko dvije stotine sportskih udruženja. Od te cifre imamo tri prvaka države, gdje jedan prvak tj. mi je omalovažavan godinama, gdje dvije godine zaredom dobijemo sredstva s kojima je nemoguće raditi. Ako misle da svako može tek tako preko noći biti prvak države, neka budu. Neka i njima daju ovako sramotna sredstva pa da vidimo da li će biti“, naglasio je Zahirović.

  Najbolji pojedinci

  Uz to što su ekipni prvaci, članovi Kajak kanu kluba „Hariz Suljić“ su proglašeni i za najbolje pojedince u Bosni i Hercegovini.

  Elvedin Pezerović je najbolji senior kanuista, Armela Zahirović najbolja seniorka kajakašica, Armin Kalesić najbolji junior kajakaš, Armin Begović i Vedad Sejdić najbolji mlađi juniori, Alen Kalesić i Žarko Draganić najbolji kadeti.

  Na konferenciji za medije se obratio i Adem Peljto, član Upravnog odbora Kluba.

  „Što se tiče Kluba i takmičenja, u državi smo ubjedljivo prvi, djeca izuzetno dobro rade i treniraju svakodnevno, imaju šest treninga sedmično. U regionu smo pokazali izuzetne rezultate i donijeli dosta pehara. Naši takmičari su izuzetno dobro napredovali te imamo dobar priliv u omladinskom pogonu. Jedini problem je to što djeca poslije srednje idu na fakultete i nisu u mogućnosti da se bave ovim sportom u punom kapacitetu, ali na svu sreću stalno pristižu novi koji to izuzetno dobro popunjavaju, tako da rezultati ne izostaju”, kazao je on.

  [Otisak.ba]

  „Troškovi ogromni, oprema skupa“

  „Ogroman problem nam pravi priliv sredstava, te ovo što dobijemo je malo, jer su troškovi ogromni, a oprema je izuzetno skupa. Skupo nas koštaju putovanja, prehrana i sl. Ovo je klub sa dugogodišnjom tradicijom koji je imao izuzetne rezultate kako u Bosni i Hercegovini, tako i bivšoj Jugoslaviji. Ove godine smo na svakoj regati uzeli prvo mjesto. Najmanje bi trebali uduplati sredstva kako bi ovoj djeci adekvatno obezbijedili prevoz, hranu, smještaj i sve prateće što treba jednom sportašu koji je na kraju krajeva prvak države“, dodao je, pojasnivši na kraju:

  „Oprema je svakim danom sve skuplja i skuplja, iziskuje dosta rada i truda. Sva oprema je od karbona i same popravke su izuzetno skupe i sve što popravljamo moramo voziti vani, jer u Bosni i Hercegovini nemamo adekvatan servis.“

  [Otisak.ba]

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty six ÷ 8 =