More

  Kadrovski kolaps u JZU Zdravstveni centar Brčko?

  Već godinu dana zdravstveni radnici kao i prateće osoblje, u skladu sa svojim mogućnostima kontinuirano se bore da pruže što bolju zdravstvenu zaštitu oboljelim od COVID-19 virusa, ali ne samo njima, nego i ostalim oboljelim pacijentima druge etiologije, saopštio je jutros Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Brčko distrikta BiH.

  Ta naša obaveza, briga o zdravlju osiguranika Brčko distrikta BiH će se i dalje nastaviti bez obzira na brojne probleme sa kojima smo se susretali od početka pandemije pa do danas (neadekvatna lična zaštitna oprema na samom početku pandemije, prostori problemi u trijažnoj ambulanti, covid ambulanti te specijalističko-konsultativnim službama) što je rezultiralo sve većim brojem zaraženih uposlenika.

  To će samo po sebi dovesti do kadrovskog kolapsa u JZU „Zdravstveni centar Brčko”, naglašavaju.

  Svi znamo da menadžment JZU ni do dan danas nije ispoštovao Skupštinsku odluku o finansijskoj stimulaciji uposlenika koji su u direktnom radu sa pacijentima oboljelih od COVID-19 infekcije. Ali sada kada smo gotovo desetkovani sa kadrom želimo upozoriti na nešto drugo. Krizni štab Brčko distrikta je usvojio plan vakcinacije sa tačno definisanim prioritetnim skupinama za vakcinaciju.

  U razgovoru sa novim šefom Odjela za zdravstvo i ostale usluge, gospodinom Seadom Šadićem, koji se izuzetno angažovao oko plana vakcinacije kao i nabavke vakcina što je za pohvalu, nagovješteno nam je da će uskoro stići prve količine vakcina protiv COVID-19 virusa.

  Pošto je u cijeloj BiH pa i našoj lokalnoj zajednici sve moguće, tražićemo informaciju o tačnom broju vakcina koje dođu, kao i spisak ko ih prima kako bi pomno pratili poštuje li se plan vakcinacije. Ukoliko uočimo bilo kakvu zloupotrebu i kršenje plana, poduzećemo adekvatne mjere u skladu sa zakonom i tražiti odgovornost osoba koje bi eventualno kršile donešeni plan.

  U ovome očekuju i javnu podršku menadžmenta JZU te ih pozivaju da se u vezi ovoga oglase, navedeno je u saopštenju koje potpisuje predsjednik Sindikata Izet Kusturica.

  Čitano

  Povezani članci