More

  Kadrić o finansiranju udruženja, stranačko/rodbinskom zapošljavanju

  spot_imgspot_img

  Gostujući u video emisiji uživo “Građani pitaju”, u produkciji Informativnog portala Otisak.ba, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić odgovorio je i na pitanje građanina: “Pošto i Vi i mi znamo, i to dobro znamo, kako se dobijaju tenderi u Brčkom, kako se zapošljava u javnom sektoru, kako se i na koji način osnivaju i finansiraju udruženja itd. Zar Vaše kolege nikada neće stati i reći: ‘Hajde da počnemo pošteno raditi i biti zadovoljni ovim svojim i onako prevelikim platama. Hajde da Brčko vratimo na put kojim smo krenuli nakon Dejtona. Hajde da mladima svojim poštenjem i primjerom pokažemo da ima ovdje budućnosti i da ne moraju bježati i mrziti svoju domovinu zbog nekolicine korumpiranih sebičnih lažljivih ljudi’?“.

  “Pa to je više konstatacija, jedan praktično opis. Što se tiče pokušaja da se odagna neka precepcija, da postoji neki, da se formiraju udruženja, zbog budžetskog novca, ja sam bio inicijator da se mijenja Zakon o udruženjima i fondacijama, da se onemogući lak način formiranja. Dakle, samo tri osobe mogu pred sud izaći i napraviti statut, dakle uplatiti nekih, čini mi se to košta nekih 400-500 KM, i napraviti udruženje. Pa imate tako da jedna osoba je osnivač i po 10 udruženja”, naveo je on.

  Mišljenja je da je to način da se suzbije formiranje velikog broja udruženja, jer je, po njemu, sasvim nepotrebno da se jednom društvenom temom bavi na desetine udruženja.

  “Nismo mi toliko velika politička zajednica da nam treba udruženja za sve i svašta. Da pokušamo praviti jedan transparentniji pristup u dodjeli svih tih sredstava, a da budu utemeljeni na javno obznanjenim projektima kao takvima da se delegiraju pred vlast, da se vrši procjena projekata. Mislim da je taj Zakon već u finalnoj fazi izrade, da ima podršku međunarodne zajednice, da su dali iz OHR-a svoje stručne konsultante koji će nam pomoći da realizujemo taj važan posao, kako ne bismo imali više situaciju da se percipira da su svi oni koji donose budžet skloni takvim nekim uslovno malverzacijama”, istakao je Kadrić.

  Uputio je građane da, ako iko ima neku spoznaju, takve stvari prijavljuju nadležnim institucijama, koje trebaju da to ispituju.

  Predsjednik Skupštine, koji je ujedno i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) u ovoj lokalnoj zajednici, odgovorio je i na pitanje građanina “Kada će se stati sa stranačkim/rodbinsko-prijateljskim zapošljavanjem? Kada će stručnost biti glavni uslov za dobijanje posla u Brčkom?”.

  “Sve je stvar percepcije. I ovo nije velika zajednica da može svako svakoga sa svakim povezivati, i oni zadovoljni i oni nezadovoljni. Naravno da treba insistirati na stručnosti, ali koji su kriterijumi da bi se bilo u mogućnosti da se procjenjuje ko je u datom trenutku sposobniji odnosno stručniji itd.”, upitao je on, dodavši:

  “Ako je neko rodbinski vezan za nekoga, a recimo inžinjer je arhitekture, a takvih nema puno na tržištu, i onda treba da odgovara ili da mu se postavljaju pitanja zašto je njegov neki bližnji rođak primljen ili nije na neko radno mjesto, za razliku od drugih koji su uslovno obrazovali se za nešto drugo čega puno na tržištu ima.”

  Video: Kompletna emisija
  Novinar: Adis Mujdanović

  Čitano

  Povezani članci